Política 22/07/2016

Junqueras, sobre la reunió amb el govern espanyol: "En termes concrets, no n'ha sortit res"

El vicepresident de la Generalitat avisa la CUP que la qüestió de confiança va lligada als pressupostos

Ara
2 min
Oriol Junqueras en una entrevista a TV3

Barcelona"En termes reals i concrets, d'aquesta reunió no n'ha sortit res". Aquesta és la conclusió taxativa que el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, extreu de la trobada que va mantenir ahir a Madrid amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En dues entrevistes a TV3 i Catalunya Ràdio, Junqueras ha subratllat que l'autorització per refinançar 680 milions d'euros de deute a curt termini és un automatisme que totes les administracions públiques fan constantment. De fet, ha explicat que el mes passat la Generalitat va fer operacions similars per valor de més de 4.000 milions d'euros i s'ha mostrat sorprès de que ara des de la Moncloa es presenti això com una novetat. "És possible que sigui per escenificar que dialoguen i parlen amb tothom", ha apuntat.

Junqueras ha lamentat que un cop més el govern espanyol -en concret el ministre Montoro- no hagi permès a la Generalitat convertir 1.600 milions d'euros de deute a curt en deute a llarg termini. "El ministre mai diu que no, però de moment mai diu que sí", ha subratllat el vicepresident català, que ha remarcat que altres veus e l'executiu espanyol com el ministre d'Economia, Luis de Guindos, sí veu amb bons ulls el deute a llarg termini.

Avís a la CUP

Més enllà de la reunió a Madrid, el líder d'ERC no ha volgut pronunciar-se sobre la votació de dimarts al Congrés i la possibilitat que des del PDC es facilités l'acord entre PP i Ciutadans perquè, ha dit, no li correspon a ell parlar d'altres partits.

Del que sí ha parlat és de les negociacions amb la CUP de cara a la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, prevista pel setembre. Junqueras ha tornat a avisar l'esquerra independentista de que la votació va lligada també als pressupostos de 2017: "Entenc que tothom entén que si se supera una qüestió de confiança i després no hi ha acord pressupostari, de què ha servit superar-la?".

El vicepresident ha reconegut que els comptes de la Generalitat pel 2017 no estaran tancats quan es voti la qüestió de confiança, però sí que hi haurà prou "línies generals i detalls" com per poder subscriure un acord.

stats