Política 27/03/2018

Junqueras i Romeva asseguren que se'ls està sotmetent a un "calvari immerescut"

Al·leguen al Suprem que la investigació s'ha fet amb un "clar biaix" a favor de les acusacions

Ara
2 min
Oriol Junqueras ha estat el primer en entrar a l'Audiència Nacional aquest dijous. EFE

BarcelonaOriol Junqueras i Raul Romeva han recorregut davant del Tribunal Suprem el seu processament per rebel·lió i malversació. En el seu escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, tots dos asseguren que se'ls està sotmetent a un "calvari immerescut" i neguen que se'ls pugui portar a judici per rebel·lió i malversació. "El procés català és per definició un procés pacífic", al·leguen tots dos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el seu advocat, Andreu van den Eynde, es tracta de representants polítics "escollits per centenars de milers d'electors amb un programa electoral legal que volien i tenien l'obligació de complir" i ara mateix es troben privats de llibertat "sense possibilitat d'"exercir els seus drets polítics". El lletrat també denuncia que la causa s'ha investigat amb un "clar biaix a favor de les acusacions", sense qüestionar els informes de la policia judicial de la Guàrdia Civil, que segons la defensa de Junqueras i Romera "estan carregats de valoracions subjectives"."La neutralitat brilla per la seva absència", conclou l'advocat.

"Xocant i immerescut" que es compari el procés amb el 23-F

Junqueras i Romeva neguen que existís violència com per justificar el delicte de rebel·lió. "Mai els processats van actuar amb violència ni la van impulsar o tolerar", assegura l'escrit, que també considera "xocant i immerescut" que es compari el procés amb el 23-F. De fet, segons la defensa, Llarena i les acusacions han fet una "interpretació esbiaixada" dels fets del 20 de setembre i del referèndum de l'1 d'octubre.

L'advocat de Junqueras i Romeva entén que s'ha "forçat" la interpretació del delicte de rebel·lió per poder jutjar els seus clients per aquest motiu i considera que es tracta d'un fet "especialment greu" tenint en compte que "precisament aquesta qualificació ha sigut el motor de l'empresonament de tot un govern democràticament elegit i de la presidenta del Parlament". Precisament Carme Forcadell, i l'exsecretària primera de la Mesa, Anna Simó, també han recorregut el seu processament.

L'escrit recorda que "desenes de catedràtics de dret penal i el mateix redactor del delicte de rebel·lió" han posat en dubte que es pugui enviar a judici els exmembres del Govern i del Parlament processats.

stats