Política 03/11/2021

Junts ataca l'estratègia d'ERC a Madrid: "El mal menor també és dolent"

Ferran Bel, del PDECat, acusa els juntistes de ser els del "no a tot i el com pitjor, millor" per haver presentat una esmena a la totalitat dels pressupostos

4 min
Miriam Nogueras

MadridLes diferències estratègiques entre ERC i Junts s'han fet evidents un altre cop al Congrés de Diputats, on la portaveu dels juntistes, Míriam Nogueras, ha defensat la seva esmena a la totalitat als pressupostos amb l'argument que el PSOE mai compleix els seus compromisos. "Ens humilien i ens enganyen any rere any", ha argumentat Nogueras abans de llançar un torpede a la línia de flotació dels republicans: "El mal menor també és dolent". El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, tindrà l'oportunitat de justificar aquest dijous la seva postura favorable a la negociació dels comptes, però aquest mateix dimecres qui ha contestat a Nogueras des del sobiranisme ha sigut el PDECat per boca de Ferran Bel. "Podem entendre que es voti que no als pressupostos, però quin és l'objectiu de l'esmena a la totalitat? És el no a tot. El com pitjor, millor. És voler fer caure el govern", ha expressat Bel per marcar diferències amb Nogueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de Junts ha argumentat la manca d'execució pressupostària, del 66% de mitjana els últims anys i del 30% durant aquest 2021, i també el fet que el PSOE no havia volgut negociar de manera "seriosa amb ells" per justificar la seva esmena. Montero li ha respost que havien contactat amb ells, però que tenia la sensació que "JxCat vivia millor amb Rajoy" i que el que pretenia era "desacreditar el suport d'altres partits independentistes als comptes". "Jo no entenc el joc de Junts. S'amaguen i no aporten res", ha insistit Montero. Nogueras ha respost que l'esmena no és només una esmena a uns pressupostos sinó "una esmena a una actitud i a una manca de compromís".

Ferran Bel intervenint al Congrés.

En canvi, la ministra ha agraït el to "educat" de Bel i ha assegurat que el govern espanyol "vol buscar solucions compartides" i que "Catalunya continuï fent el paper de locomotora econòmica que ha fet històricament". Montero ha admès que el compliment actual dels pressupostos "no és l'adequat", però s'ha escudat en la pandèmia, la tempesta Filomena i la manca de matèries primeres com a factors que expliquen el retard en algunes obres públiques.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, també ha qüestionat l'estratègia negociadora d'ERC i el PDECat recordant, com també havia fet Nogueras, el compromís del PSOE contret el 2005 de doblar totes les pel·lícules al català. "Sembla que no és gaire útil pactar amb vostès", ha afirmat Vehí, que ha recordat, però, el pacte de Junts amb el govern espanyol per ampliar l'aeroport del Prat. Precisament, la diputada cupaire ha subratllat la seva oposició a les ampliacions del port de València i de l'aeroport de Palma com a part de la seva estratègia d'intensificar la defensa de l'àmbit territorial dels Països Catalans.

Xoc amb el PP

La sessió parlamentària ha començat al matí amb la intervenció de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, que ha fet una defensa tancada del projecte de pressupostos com a "antídot contra els populismes" i ha demanat al PP que el debat es pogués fer amb "respecte i educació". "Sobra crispació, sobra soroll i falta crítica constructiva", ha dit Montero anticipant el que vindria després. I és que l'intercanvi posterior amb Pablo Casado ha estat esquitxat de crits i interrupcions, en una nova sessió agitada al Congrés.

"Aquests pressupostos neixen morts, ja han quedat desfasats. I haurà de venir un altre cop el PP a arreglar la ruïna que per tercera vegada ha deixat el partit socialista", ha conclòs Casado. En la rèplica, Montero ha mostrat el seu vessant més combatiu des del primer segon: "Vostè no s'ha llegit els pressupostos i li molesta que Espanya vagi bé", ha arrencat, per després entrar en aspectes que poc o gens tenien a veure amb els pressupostos, com ara la memòria històrica o la llei d'eutanàsia. Això ha provocat la indignació de la bancada popular. "Ha vingut a fer oposició de l'oposició", li ha respost Casado. Des de la bancada popular la diputada Tristana Moraleja no ha deixat d'increpar la ministra amb crits constants fins a esgotar la paciència de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet.

María Jesús Montero durant la seva intervenció en el Congrés.

Durant el debat, la ministra ha comès, però, un error de lectura de l'esmena a la totalitat del PP. Montero ha acusat Casado de parlar de "pistoleo tributario" quan en realitat hi deia "pisoteo". "Deixi's estar de pistoles i de tonteries!", ha clamat la ministra davant la indignació dels populars. El debat ha tingut poc d'econòmic i ha baixat al fang. Casado ha tret a passejar el fantasma d'ETA per denunciar el suport de Bildu al govern espanyol. I Montero ha contraatacat amb la caixa B del PP: "Pensa pagar vostè els diners que van defraudar en les obres de la seu de Génova? Quina vergonya!" La bancada de la dreta ha rugit i ha obligat Alfonso Rodríguez, vicepresident de la cambra, a recordar que no eren "en un camp de futbol" i que hi podia haver nens mirant el debat. No ha servit de res, perquè més tard un diputat de Vox ha dit "gilipolles" a la ministra.

La intervenció de Vox ha tornat a servir a Montero per encarar-se al PP. "Amb l'extrema dreta no es competeix, a l'extrema dreta se la combat". La ministra ha atacat el líder de Vox, Santiago Abascal, recordant el seu suport a l'acostament de presos d'ETA a Euskadi quan ho va decidir José María Aznar, un detall que després ha agraït Joan Baldoví, de Compromís. Per la seva part, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha denunciat la despesa en càrrecs de confiança, que va xifrar en 1.200. "Vostès no és que governin sense el poble, és que s'han emportat el poble a governar. A quanta gent coneixen vostès?"

Enmig de la fúria del debat, Inés Arrimadas s'ha intentat fer un lloc amb un discurs en línies generals molt pròxim al del PP i fins i tot Vox. Els seus 10 diputats, però, han tornat a la irrellevància després del gir que va protagonitzar durant la pandèmia i que la va portar a donar suport al govern. Per això Montero s'ha limitat a denunciar que Ciutadans ha iniciat una deriva que els portarà a "diluir-se" dins del PP.

stats