Congrés de Junts
Política 15/07/2022

Junts sotmet a debat la continuïtat al Govern en ple xoc amb ERC pel cas Borràs

El repartiment de poder al partit, en disputa a les esmenes de la militància

3 min
La nova presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull

BarcelonaAquest dissabte a partir de les nou del matí els afiliats de Junts per Catalunya començaran a arribar a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat per culminar el congrés que el partit va engegar el 4 de juny a Argelers amb el pas al costat de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez i l’elecció de Laura Borràs i Jordi Turull al capdavant de l’organització. Aquest cap de setmana es fa la segona i darrera etapa: el debat –que es preveu intens– i l’aprovació del full de ruta i els nous estatuts de la formació. En síntesi, la discussió de fons és sobre la continuïtat de Junts al Govern en ple xoc amb ERC pel cas de presumpte fraccionament de contractes que afecta Borràs i també per l’estratègia del diàleg. I, en termes organitzatius, els dos principals sectors –entorn de la presidenta del Parlament i de Turull, respectivament– es disputen el repartiment del poder dins l’estructura del partit. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conclave està marcat per l’escrit de dijous de la Fiscalia contra la líder de Junts –que li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació– i també la reunió d’aquest divendres entre el president, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, d’on ha sortit el compromís de reunir la taula de diàleg a finals de juliol. De fet, el congrés engegarà amb el discurs de Borràs i Turull per respondre-hi de forma oficial, ja que aquest divendres han mantingut el silenci. No és cap secret, però, el que pensen: en la ponència política descriuen la taula de negociació com a “perjudicial” perquè “no ha donat resultat” i creuen que ha enviat el missatge “erroni” a l’exterior que el conflicte s’està resolent.

En aquest aspecte gairebé no hi ha debat a dins de Junts, però sí que n’hi ha sobre si això s’ha de traduir en un trencament amb Esquerra al Govern ara que, a més, els republicans han demanat a Borràs que faci un pas al costat per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Les esmenes del full de ruta es discutiran aquest dissabte: les del sector més radical demanen una consulta ja a la tardor sobre si el partit ha de seguir a la coalició; mentre que les altres, del sector més institucional, demanen retirar la possibilitat de sortir del Govern de la ponència, on es recull com una opció a sotmetre a la militància després de l’avaluació que està elaborant la direcció de Junts sobre el compliment de l’acord de legislatura.

En funció del que passi en aquesta jornada –on els delegats del congrés es repartiran en comissions per debatre les diferents ponències–, la discussió arribarà (o no) al ple de diumenge amb tots els representants congressuals. L’objectiu de la direcció és evitar que arribi la sang al riu i aconseguir pactar amb els promotors de les esmenes o convèncer-los perquè retirin les seves propostes i no s’hagin de votar. Com passa en tots els partits, en el ple final del conclave es busca una imatge d’unitat sense airejar els debats interns. 

L'excepció dels casos de ‘lawfare’

Pel que fa a la ponència organitzativa, hi ha esmenes creuades dels dos principals sectors de Junts per obtenir més poder dins l’organització. L’exemple més clar és la discussió al voltant de la secretaria general adjunta del partit, de nova creació arran de la negociació entre Borràs i Turull i que ocuparà David Saldoni amb les funcions d’acció municipal. L’entorn de la presidenta del Parlament no ho acaba d’acceptar: ha presentat esmenes perquè aquesta funció sigui per al secretari d’organització, David Torrents, de l'estreta confiança de Borràs, i que volen que controli el territori. Finalment, també hi ha debat sobre si s’ha de suspendre els militants condemnats per delictes vinculats a la corrupció. La direcció va incorporar als estatuts que això no passi en casos de lawfare pensant en Borràs, però hi ha una esmena que demana retirar l’excepció.

stats