Junts trasllada al PSOE que s'oposarà als primers decrets de Sánchez (si no es mou)

Turull es va reunir dijous amb Cerdán per negociar les mesures que es debatran al ple de la setmana que ve al Congrés

3 min
Carles Puigdemont i Jordi Turull es reuneixen a Brussel·les amb els dirigents del PSOE Santos Cerdán, Iratxe García-Pérez i Javier Moreno

BarcelonaLa setmana que ve Pedro Sánchez té la seva primera prova de foc de la legislatura al Congrés dels Diputats. A banda de les esmenes a la totalitat a la proposició de llei de l'amnistia, el govern espanyol també hi ha de convalidar els seus primers tres decrets d'aquest mandat, que entre altres coses inclouen les mesures anticrisi, i també una altra norma òmnibus sobre la transformació digital de la justícia. Tal com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, dijous es van reunir a Barcelona el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán, per negociar aquestes normes. Fonts de Junts asseguren que van traslladar als socialistes que no donaran suport al govern espanyol si no hi ha canvis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De què recela Junts? "Hi ha coses i cosetes", asseguren fonts de la formació, però una de les principals és un precepte incorporat a la llei òmnibus que, segons el partit, podria posar en risc l'aplicació de la llei d'amnistia. Es tracta d'una reforma de la llei d'enjudiciament civil que estableix la suspensió dels processos judicials si es presenta una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquesta és una de les previsions del poder judicial abans d'aplicar l'amnistia, cosa que per a Junts podria suposar que la norma quedés en els llimbs. Tot i això, des del PSOE neguen les acusacions i diu que de facto aquesta obligació de suspendre els procediments ja existia i que la UE exigeix reflectir-ho en una norma.

En tot cas, fonts de Junts també asseguren que hi ha altres elements que no veuen amb bons ulls perquè consideren que envaeixen competències de la Generalitat. Aquesta qüestió també té previst abordar-la el partit en la pròxima reunió de la cúpula, dilluns. I és que encara queden dies per negociar.

El PSOE recepta calma

El PSOE està nerviós per l'amenaça de Junts? De moment no. O això és el que diuen fonts socialistes i des de la Moncloa. "Es continuarà parlant fins al dia de la votació", afirma el govern espanyol, que afegeix que està parlant amb tots els grups parlamentaris que formen part de la majoria d'investidura: "Diàleg i treball constant" –informa Andrea Zamorano–. I és que el PSOE no només ha de lligar el suport de Junts, sinó que també té converses obertes amb Esquerra, que ho està "estudiant". "Toca moltes tecles", afirmen fonts d'Esquerra, en al·lusió sobretot al decret òmnibus, en què s'inclou la reforma de la llei d'enjudiciament civil que pot afectar l'amnistia però que alhora pren mesures per a la transformació digital de la justícia. EH Bildu i el PNB, que es coordina amb els juntaires, també analitzen totes les mesures. En el cas dels nacionalistes bascos, fonts del partit afirmen que la setmana que ve es posicionaran.

En cas que no aconseguís reunir la majoria, el PSOE podria anar a buscar els d'Alberto Nuñez Feijóo? "El PP farà el que consideri oportú, nosaltres parlem amb la majoria d'investidura", responen des de les files socialistes, mentre que els populars tampoc aclareixen el sentit del seu vot.

La sessió de dimecres que ve, doncs, serà el primer repte de Pedro Sánchez després d'aconseguir el sí d'una majoria del Congrés per a la seva reelecció, no només amb els sobiranistes sinó també a la seva esquerra: haurà de convèncer Podem perquè no es desmarqui de Sumar. El partit lila ja ha dit que espera negociar millores en el decret anticrisi.Tot plegat el mateix dia que la llei d'amnistia probablement farà un pas més –amb el rebuig de les esmenes a la totalitat del PP i Vox– per ser aprovada.

stats