La justícia aparta Cantó i Conde de les llistes del PP a les eleccions de Madrid

El jutjat considera que són "inelegibles" a l'haver-se empadronat a la Comunitat de Madrid fora de termini

Ara
3 min
Toni Cantó saluda a Pablo Casado

El jutjat contenciós administratiu número 5 de Madrid ha acordat que l'exdirigent de Ciutadans Toni Cantó i l'exalcalde de Toledo Agustín Conde no puguin formar part de les llistes del PP a les eleccions autonòmiques madrilenyes, anticipades al pròxim 4 de maig, ja que considera que són "inelegibles" a l'haver-se empadronat a la Comunitat de Madrid fora de termini. L'escrit no deixa marge a interpretacions i estipula que els dos dirigents "hauran de ser exclosos de la candidatura del PP per a les eleccions del 4 de maig, per ser inelegibles, amb les conseqüències que se'n derivin, que hauran de ser acordades per la Junta Electoral Provincial, a la qual correspon executar la present sentència". Una sentència que és ferma i a la qual només es pot interposar recurs davant del Tribunal Constitucional, cosa que el PP ja anunciat aquesta diumenge a la tarda que farà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució és fruit del recurs que va presentar el PSOE contra la resolució de la Junta Electoral Provincial de Madrid que validava les dues candidatures. La Junta va donar per bona l'adreça que figurava als dos DNI sense comprovar la data en la qual Cantó i Conde es van empadronar. L'exportaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes es va empadronar a Madrid el 22 de març, mentre que Conde ho va fer el 26. Per tant, tot just una setmana després que Isabel Díaz Ayuso convoqués els comicis i gairebé tres mesos més tard del tancament del cens. En la interlocutòria, el tribunal recorda que ningú que no estigui domiciliat a Madrid abans de l'1 de gener del 2021 no pot votar ni ser elegit als comicis.

Malgrat admetre que tots dos reuneixen, actualment, "la condició de veïnatge administratiu de ciutadans de la Comunitat de Madrid", el tribunal conclou que això "no els confereix el dret a ser elegibles" perquè la llei autonòmica disposa que és indispensable la inscripció en el cens electoral vigent per a l'exercici del dret de sufragi i que només poden ser escollits "els ciutadans que no estiguin sotmesos en causa d'inelegibilitat". És a dir, s'especifica que per poder ser candidat ha de reunir-se la condició d'elector, és a dir, que s'estigui inscrit en el cens electoral "vigent".

La Junta Electoral Provincial de Madrid va explicar en un escrit dimarts que, abans del registre de les candidatures el 31 de març, va remetre a tots els partits una llista de requisits a complir, entre els quals figurava que si al DNI no constaven domicilis a la Comunitat de Madrid havien d'aportar un volant o certificat d'empadronament. Segons l'organisme, en el cas dels dos candidats no va fer falta cap comprovació més perquè en els seus documents apareixia una adreça de Madrid. I és que tant l'exdirigent de Ciutadans com l'exbatlle de Toledo van poder resoldre aquest requisit renovant els seus documents uns dies abans que s'oficialitzessin les candidatures. Quan el PSOE va tenir coneixement d'aquest fet va ser quan va interposar el recurs, que comptava amb el suport de la Fiscalia.

La coordinadora de la campanya electoral del PSOE a Madrid, Mónica Carazo, ha celebrat aquest diumenge que la justícia els hagi exclòs i hagi acreditat que el PP "intenta fer trampes". En una compareixença telemàtica, Carazo ha recordat que situar Cantó i Conde a la candidatura d'Ayuso "no s'ajusta a la legalitat" i que el PSOE ha defensat la llei. "No es pot ser candidat si no pots votar. No hi ha recurs que valgui, la llei és clara", ha subratllat. "La llibertat no és saltar-se a la llei i la democràcia. El nou lema del PP hauria de ser mentida i llibertat", ha conclòs. Per contra, el PP ha carregat contra la resolució judicial. "El PSOE vol guanyar als tribunals el que les urnes li van a negar. Seguim", ha manifestat el PP de Madrid després d'anunciar el recurs al seu compte de Twitter.

Cantó, que fins el mes passat era diputat a les Corts Valencianes per Cs, ha assegurat que el PSOE "ja va intentar que els madrilenys no votessin aquest 4-M" i ha afegit: "Ara tracta d'excloure'm de la llista d'Isabel Díaz Ayuso".

stats