POLÍTICA
Política 18/01/2013

Un empresari, a l'exregidor del PP de Sabadell: "Recorda a qui tu ja saps que les eleccions municipals són aviat"

El jutge aixeca la part del secret del sumari del cas Mercuri que fa referència a l'exregidor del PP Jordi Soriano, però el manté per a la resta d'imputats

Laura Díaz-roig
2 min
Jordi Soriano quan era portaveu del PP a l'Ajuntament de Sabadell.

BarcelonaEl titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell ha dictat aquest divendres una interlocutòria on s'acorda l'aixecament parcial del secret de sumari del cas Mercuri, de presumpta corrupció urbanística amb epicentre a l'Ajuntament de Sabadell. Es tracta de la part investigada arran de la denúncia d'un empresari, Nicolás G., que situa l'exregidor del PP Jordi Soriano al centre de la trama de cobrament de comissions per fer d'intermediari entre el consistori sabadellenc i diversos empresaris que volien optar a obra pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la interlocutòria, el jutge subratlla, però, que manté en secret la resta de la investigació –que afecta els altres imputats– perquè encara queda molta documentació per examinar "i és prioritari garantir l'èxit de la investigació, que podria quedar frustrada amb un aixecament del secret prematur". En el cas hi ha una quarantena d'imputats, entre ells, el fins ara alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

La interlocutòria detalla com l'empresari penedit que va destapar la trama, que va treballar un any per a Soriano, va explicar en seu policial i judicial que diversos empresaris haurien realitzat pagaments al llavors regidor de l'Ajuntament per aconseguir adjudicacions d'obra pública. Alguns d'aquests diners d'empresaris de la construcció li van ser entregats a ell –pagaments de fins a 120.000 euros– perquè els lliurés a Soriano.

De les intervencions telefòniques arran de la denúncia es desprèn també que alguns empresaris, com José R.M., de la constructora Excavallés, hauria pagat 300.000 euros a Soriano "i a més gent de l'Ajuntament, fent referència en algunes converses a un 3%".

En un missatge de mòbil de José R.M. a Soriano es pot llegir: "Per cert, recorda a qui tu ja saps que les municipals arriben aviat, i un escàndol abans que arribin no seria el millor. [...] És que, com comprendràs, ja són moltes. Arriba 'el tiet' i l'Emili i em fan fora com un gos perquè no entro en allò del 3%". Les pressions de l'empresari a Soriano estan relacionades amb la presumpta competència que existia entre aquest i l'oncle de Bustos, Melquíades Garrido –també imputat– per aconseguir obra pública pels seus respectius grups d'empresaris. La declaració de Nicolás G. i les escoltes telefòniques narren, doncs, el clima d'amenaces i interessos que es vivia entre els membres de la trama al voltant de l'Ajuntament.

El jutge destaca al seu escrit que encara queda pendent '"la pràctica de diverses diligències, que es concretaran pròximament".

stats