Política 08/11/2017

El jutge deixa Ignacio González en llibertat sota fiança de 400.000 euros

L'expresident madrileny portava sis mesos i mig a la presó pel cas Lezo

Ara
4 min
Ignacio González acompanyat per guàrdies civils en l'última ocasió en què va anar a declarar en relació al cas Lezo / EFEen llibertat si paga una fiança de 400.000 euros

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat, després que l'hi proposés la Fiscalia Anticorrupció tot just dues hores abans, la llibertat sota fiança de 400.000 euros de l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, que és a la presó des del 21 d'abril pel cas Lezo, que investiga presumptes activitats corruptes en organismes públics madrilenys com el Canal de Isabel II. González ha dipositat els diners provinents d'onze fiadors i el jutge ja ha ordenat l'excarceració al jutjat de Colmenar competent de la presó de Soto del Real. Com a mesures cautelars el jutge li imposa la retirada del passaport, la prohibició de sortir de territori espanyol i compareixences setmanals al jutjat més pròxim al seu domicili.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular del jutjat central d'instrucció número 6 ha adoptat aquesta decisió després de rebre l'informe en què el ministeri públic modifica el seu criteri contrari a l'excarceració mantingut en unes altres tres ocasions. Sosté el jutge que ha disminuït el risc de reiteració delictiva en relació al moviment de fons a l'estranger gràcies a l'actuació judicial coordinada amb països com Colòmbia i Panamà, i també ha disminuït el risc de fuga a causa de la fase avançada en què està la instrucció.

En la interlocutòria, de 14 pàgines, García Castellón precisa que les accions de González dins del Canal de Isabel II són constitutives de delictes de prevaricació, prevaricació urbanística, malversació, falsedat documental i blanqueig de capitals, i recorda que l’expresident madrileny està sent investigat per quatre fets concrets: les compres d’Inassa i Emissao el 2001 i el 2013, respectivament, les licitacions públiques a Panamà i a la República Dominicana i per revelació de secrets.

En relació al primer punt, el jutge instructor explica que tant el cap de la trama Lezo com el seu soci a Sud-amèrica, Edmundo Rodríguez Sobrino, van saber que l’operació de compra de l’empresa colombiana es va fer amb greu perjudici de fons públics, que podria arribar als 70 milions d’euros. Acusa González d’autoritzar un despatx d’advocats a fer un informe relatiu a l’operació i després amagar-lo per permetre el pagament de l’operació amb fons públics fins al 2012.

Respecte a la compra de la brasilera Emissao el 2013, García Castellón determina que malgrat que es va fer efectiva quan González ja no era president del Canal, l’inici de l’operativa es va produir molt abans, i diu que hi ha indicis que demostren que González i el seu home fort a Sud-amèrica es van beneficiar "il·lícitament" del patrimoni de la Comunitat de Madrid mitjançant l’abús de posició.

Activitat delictiva amb diners del Canal

"Resulta evident que no es tracta d’una activitat delictiva individual ni localitzada en un moment temporal determinat sinó que, molt al contrari, som presumptament davant d’una activitat delictiva col·lectivament executada en què cada participant realitza una aportació preestablerta perquè el projecte delictiu es completi", diu la interlocutòria del jutge. García Castellón precisa que l’actuació de la trama va superar les fronteres nacionals i es va situar al Brasil, Panamà, la República Dominicana i Colòmbia.

D’acord amb el que havia exposat dues hores abans la fiscalia, en el sentit que González podria disposar d’un patrimoni ocult en paradisos fiscals, el jutge recorda que els integrants de la trama també es van repartir els papers per "facilitar el retorn del capital ocult sota la instrumentalització de préstecs, fons d’inversió o ampliacions de capital, totes elles operacions amb aparença legal".

Malgrat la petició del ministeri públic i la mateixa decisió del jutge, el document de la fiscalia assenyala que analitzats els fets presumptament delictius segueixen concorrent, no obstant, "elements probatoris de l’activitat delictiva d’Ignacio González" i que l’expresident madrileny afronta imputacions per delictes penats amb més de 20 anys de presó. Aquest fet provoca, segons el fiscal, Carlos Yáñez, que segueixi existint risc de fuga "sense que l’arrelament familiar de l’investigat el faci desaparèixer".

1,2 milions d’euros del Canal a Tecnoconcret

El titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional recorda en la interlocutòria el que ja va exposar el jutge que va començar la instrucció de la causa, Eloy Velasco, que en el seu moment va indicar que González havia intercedit perquè el govern de la Comunitat de Madrid aprovés el 2007 el projecte de construcció de dos camps de golf a Chamberí declarant les obres d’interès general i donant llum verda a l’operativa del Canal de Isabel II quan ell n’era president del consell d’administració.

El projecte va tirar endavant gràcies a la intermediació de la Comunitat de Madrid i es va adjudicar al consorci Green Canal Golf, tot i que la millor oferta provenia d’un altre licitador, que avantatjava el finalment guanyador en 11 punts. Green Canal Golf estava integrat per diverses empreses, entre elles Tecnoconcret, participada pel seu germà, Pablo González, i el seu cunyat, José Juan Caballero. És a través d’aquesta empresa que van desviar els fons del Canal de Isabel II.

El jutge García Castellón conclou que l’import total de comissions il·lícites obtingudes a costa de fons públics de la Comunitat de Madrid invertits en aquest projecte i en la seva gestió puja a 1,2 milions d'euros.

Quatre peticions de llibertat

Durant els sis mesos que porta González a la presó, la defensa n’havia sol·licitat la posada en llibertats unes altres tres vegades, sempre rebutjades per risc de fuga i de destrucció de proves, i perquè el jutge entenia que l'acusat havia jugat un "paper decisiu" en la trama de corrupció.

El 24 d’octubre, l’advocat de González, Esteban Mestre, va fer la quarta petició de llibertat al·legant que mig any després de l’empresonament ja no hi ha risc de destrucció de proves. L’argumentari de les anteriors tres vegades havia sigut l’arrelament familiar, la boda d’una de les seves filles o el deteriorament físic, i fins i tot havia demanat la substitució de la presó per l’arrest domiciliari.

Aquest últim recurs de González havia coincidit amb la finalització de les compareixences dels més de 60 investigats en la trama que liderava l’exdirigent del PP madrileny a l’espera que la Fiscalia Anticorrupció estudiï tota la documentació de què disposa per si estimava necessari imputar altres presumptes responsables.

stats