Política 07/03/2016

El jutge veu "frau de llei" en la col·locació de la ikurriña als ajuntaments navarresos

Admet així a tràmit el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat contra sis consistoris navarresos que van penjar la ikurriña durant el 'txupinazo' del 2015

Ara / Europa Press
1 min
Moment en què la ikurriña és penjada a la façana de l'ajuntament / EFE

PamplonaL'Ajuntament de Pamplona va incórrer en "frau de llei" en col·locar la ikurriña al balcó de la casa consistorial durant el 'txupinazo' de les festes de Sant Fermí del 2015. Així ho ha dictaminat el titular del jutjat de la sala contenciosa administrativa 2 de Pamplona en una sentència en la qual estima el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, el magistrat també considera que els ajuntaments de Lizarra, Leitza, Etxarri-Aranatz, Oteiza i Lakuntza van cometre frau de llei per l'exhibició de la ikurriña a les seves respectives cases consistorials durant el llançament dels 'txupinazos' d'inici de les festes de Sant Fermí. Les sis sentències, en què els consistoris han estat a més condemnats a pagar els costos processals, es poden recórrer davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

Diputades basques per evitar un acte "contrari a dret"

La llei foral de símbols estableix que, extraordinàriament, es podran col·locar altres banderes de les estipulades quan sigui un acte de cortesia amb autoritats d'un país, comunitat o entitat local convidades oficialment per l'autoritat competent del territori amfitrió. A Pamplona, el jutge raona el "frau de llei" basant-se en el fet que l'Ajuntament va posar la ikurriña no perquè haguessin acudit personalitats procedents de la comunitat autònoma basca, sinó perquè, al contrari, es va convidar dues parlamentàries basques a l'acte per donar cobertura a una acció que, sense elles, considera, "seria contrària a dret", ja que la possibilitat d'exhibir una bandera diferent de l'espanyola, la navarresa, la local i la de la Unió Europea "és una excepció i, com a tal, és d'interpretació estricta".

stats