Migració
Política 24/08/2021

El jutge manté aturades les deportacions de menors a Ceuta

En una interlocutòria, diu que no s'ha complert cap dels tràmits que exigeix la llei per fer les repatriacions

3 min
Imatge  Del centre d’acollida de menors Piniers de Ceuta 
 El maig passat.

La justícia manté suspeses les devolucions dels menors a Ceuta cap al Marroc, segons ha explicat l'ONG Coordinadora de Barrios, encarregada juntament amb Fundación Raíces de sol·licitar aquesta mesura cautelar. Una interlocutòria dictada aquest dimarts pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta, avançada per Eldiario.es i a la qual ha tingut accés l'ARA, diu que no s'ha complert "cap" dels tràmits que exigeix la legislació per dur a terme les devolucions. D'aquesta manera, la jutge reconeix que les repatriacions dutes a terme per la Delegació del govern espanyol a Ceuta poden significar una vulneració dels drets fonamentals dels menors.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La interlocutòria reconeix la prioritat dels drets a la infància, que constitueixen un "mandat legal" per al govern espanyol. D'aquesta manera, es manté la decisió del jutge del 16 d'agost, quan va aturar cautelarment la deportació dels menors durant almenys 72 hores, després d'acceptar les mesures cautelars sol·licitades per les entitats Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces, a les quals s'havia adherit la Fiscalia de Ceuta.

A més, la interlocutòria del jutjat de Ceuta apunta que la situació "excepcional" que segons l'Advocacia de l'Estat viu la ciutat autònoma de Ceuta amb l'arribada de centenars de menors, no pot justificar una mesura com l'aprovada pel ministeri de l’Interior. "La legislació espanyola no introdueix cap excepció a l'hora de tramitar el procediment, de manera que no es pot prendre en consideració el nombre de menors que hi ha a Ceuta amb motiu de la situació generada el 17 de maig per justificar l'incompliment de les disposicions legals", recorda la magistrada. També deixa clar que qui té la responsabilitat sobre les possibles irregularitats al voltant de l'operatiu és la Delegació del govern espanyol i, per tant, el ministeri de l'Interior.  

El 13 d'agost, Espanya va començar a repatriar els 800 menors marroquins que van entrar a Ceuta al mes de maig. Un dispositiu activat per la Policia Nacional que de seguida va generar crítiques d'organitzacions que treballen a la frontera sud, però també del Defensor del Poble, el primer que va obrir actuacions d'ofici. Malgrat el conflicte legal que es va desencadenar, i que es manté amb l'última decisió del jutjat de Ceuta donant la raó a les ONG, el govern espanyol insisteix que la repatriació –ara per ara d'uns 55 menors– es va fer d'acord amb la voluntat dels nens i les seves famílies. Tanmateix, alguns han explicat a l'ARA que els havien fet tornar al Marroc contra la seva voluntat.

La Coordinadora de Barrios exigeix "responsabilitats polítiques" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i situa en la diana el ministre de l'Interior i màxim responsable de l'ordre de retornar els menors, Fernando Grande-Marlaska. "Exigim el compromís de totes les institucions de l'Estat amb els drets i la protecció dels infants migrants amb el seu trasllat a la Península i a les diferents comunitats autònomes", ha apuntat l'ONG al seu compte de Twitter.

Precisament demà dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà amb el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas (PP), per buscar una solució a la crisi dels menors amb el Marroc, segons han confirmat fonts de la Moncloa. El govern de Ceuta, de la mateixa manera que el ministeri de l’Interior, ha defensat que les devolucions estan emparades en un conveni bilateral entre Espanya i el Marroc signat l'any 2007. En aquest sentit, la interlocutòria de la jutge de Ceuta assegura que el conveni "no és un tractat internacional" i, per tant, no és vinculant, de manera que "no es regeix pel dret internacional". "És una mera declaració d'intencions entre els estats", recull.

stats