JxCat esmena l'estructura de govern d'Aragonès

La falta d'avenços empeny a una negociació fins a l'últim dia

3 min
El vicepresident, Pere Aragonès, en la compareixença d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat

BarcelonaSuperat l'ultimàtum que ERC va posar a JxCat per arribar a un pacte sense que hi hagués conseqüències, els dos partits segueixen negociant sense tancar el gruix de carpetes més importants. Aquest dimarts al Parlament l'equip principal de negociació, amb la presència també del vicepresident, Pere Aragonès –com en les dues últimes reunions a Lledoners–, ha abordat l'estructura del Govern. Junts ha respost a la proposta dels republicans i ara Esquerra l'haurà de valorar. Demà dimecres es tornaran a reunir els equips negociadors –els sectorials al matí i els principals a la tarda–, però de portes endins els dos partits ja han assumit que la negociació està abocada al límit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Avui fa una setmana que l'aspirant a president va posar sobre la taula la seva estructura de govern, que, tal com va avançar l'ARA, va proposar un executiu amb 14 conselleries –la de nova creació seria la de Feminismes– i unir Acció Climàtica amb Exteriors. També preveia, com va publicar La Vanguardia i confirmen fonts coneixedores a aquest diari, una conselleria de Presidència amb amplis poders: el comissionat sobre els fons europeus, administració local, polítiques digitals i comunicació.

El plantejament no agrada a Junts per Catalunya, que considera que Esquerra pretén fer un repartiment massa favorable a ells en comparació amb el que ara tenia el partit de Carles Puigdemont durant la presidència de Quim Torra. Per començar, aspiren a recuperar Exteriors, ara en mans d'Esquerra, i mantenir la conselleria de Polítiques Digitals, una de les seves banderes. Alhora, plantaran batalla per la gestió dels fons europeus, que volen que es quedi en l'àmbit de la vicepresidència econòmica.

L'altra gran discrepància permanent entre els dos socis de Govern és l'estratègia del Procés, ja que segueixen discrepant sobre on situar l'òrgan que defineixi el rumb (si dins o fora del Consell per la República) i també quina alternativa a la taula del diàleg poden construir des de l'independentisme.

La consulta que incomoda

Però la negociació no només està abocada al límit per les qüestions que tracta, si no també per dues variables externes a les converses entre les cúpules de Junts i ERC. Els de Carles Puigdemont han fixat que caldrà consultar les bases sobre l'acord que s'arribi amb els republicans –també què fer si hi ha un desacord– i també l'hauran d'encaixar amb el pacte ja firmat entre Esquerra i la CUP.

Des que dilluns la portaveu, Elsa Artadi, va anunciar que el pacte de legislatura se sotmetria a ratificació dels militants, internament, a Junts comencen a circular opinions sobre el posicionament que ha de prendre el partit. El diputat Joan Canadell, que va guanyar la segona volta de les primàries de la tardor pel 14-F, ha llançat un advertiment a través de Twitter. "Tots sabem que el 52% ens emplaça a culminar el Procés, però si això no ho accepta ERC, molt probablement no serem a govern o caldrà repetir eleccions", ha expressat. Aquesta consulta genera preocupació a Esquerra perquè s'interpreta com un factor més per complicar el desenllaç de la investidura al convertir-ho tot plegat en més imprevisible.

Pel que fa al posicionament de la CUP, aquest dimarts la portaveu, Laia Estrada, ha defensat l'acord d'investidura que el seu partit va firmar amb ERC i ha confiat que JxCat l'assumeixi íntegrament: "Partim de la premissa que l'acord entre la CUP i ERC és assumible i que es respectarà". En els últims dies, Junts i els cupaires han reprès els contactes per intentar llimar asprors, ja que l'elecció de la presidència del Parlament –a la qual també aspirava la CUP– va deixar ferides entre els dos partits independentistes. Si un eventual acord JxCat-ERC no respecta el primer acord que ERC va firmar amb la CUP, els cupaires tornarien a sotmetre-ho a votació de la militància. Un altre factor que, de nou, allargaria i donaria més incertesa a la investidura d'Aragonès.

stats