JxCat tira pel dret i presenta en solitari una proposició de llei de l'audiovisual al Parlament

ERC considera que no és el moment i ho veu una "nova gesticulació"

4 min
Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts

BarcelonaJunts per Catalunya ha tirat pel dret aquest dijous i ha presentat en solitari una proposició de llei al Parlament sobre la producció audiovisual perquè es tramiti de manera urgent. "Davant de l'última ofensiva del govern espanyol contra el català, prenem la iniciativa", ha dit el president del grup parlamentari, Albert Batet, en roda de premsa. "No permetrem que la defensa de la llengua catalana quedi en mans del govern de l'Estat", ha afegit, i ha apostat per tenir una legislació pròpia a Catalunya abans que ho reguli el govern espanyol. La coalició del PSOE i Unides Podem està preparant una norma sobre el camp audiovisual que, d'entrada, no recull les reclamacions de la Generalitat per protegir la llengua, malgrat que no hi ha una versió definitiva i la negociació està oberta. Tot i això, Junts ha dit que no es "fia" de les intencions dels socialistes. ERC ha mostrat el seu desacord amb el moviment perquè considera que ara no és el moment oportú. En definitiva, considera que primer s'ha de tancar la negociació oberta sobre l'espanyola i posteriorment regular en l'àmbit català allò que no quedi recollit a l'estatal. La discrepància no arriba, ni de bon tros, a la magnitud de ser una nova crisi entre socis, però evidencia de nou la dificultat per remar en la mateixa direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que ha presentat Junts vol garantir l'impuls de la producció en català i que hi hagi més oferta en llengua catalana, atribuir noves competències al Consell Audiovisual de Catalunya i protegir la infància i l'adolescència dels continguts "de violència de gènere, pornografia i violència gratuïta". Batet ha afirmat que el seu grup seguirà negociant amb l'Estat a través de la portaveu al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, però que igualment cal que el Parlament aprovi una norma amb el seu propi model. "Defensar la sobirania del Parlament ens dona més força per defensar el català, al Congrés de Diputats o a la Unió Europea", ha defensat Batet. És a dir, Junts vol mantenir obertes les dues vies.

ERC es mostra contrària a aquesta opció. Els republicans consideren que no té gaire sentit presentar ara mateix una llei catalana mentre segueix oberta la via de la negociació sobre la llei espanyola. Fonts republicanes del Govern interpreten que el moviment de Junts és una "nova gesticulació" que no acosta la solució al problema. Critica que JxCat ho presenti com una iniciativa particular, ja que consideren que s'hauria de presentar, més endavant i fruit del consens, com una llei de tot el Govern. El motiu? Perquè la norma està inclosa al pla de govern que es va presentar aquest mateix dimarts. Ara bé, Junts avisa que si no actuen abans que l'Estat hi haurà àmbits en què, un cop aprovada la llei al Congrés, la Generalitat ja no ho podrà regular.

Desacord

En tot cas, els republicans consideren que no és el moment de tirar pel dret. L'argument que donen és que ara s'ha de prioritzar la negociació amb l'Estat perquè si finalment les dues normatives acaben xocant en el tema del català –o en d'altres–, serà la norma catalana la que acabarà suspesa al Constitucional i la qüestió de la llengua quedarà igualment desprotegida. "[La llei de Junts] és intentar salvar el català amb homeopatia", exposa una veu republicana. La idea d'Esquerra és intentar arribar a un acord amb la Moncloa sobre la llei espanyola i, després, la previsió és que el mateix Govern, a l'octubre, impulsi la memòria preliminar de la llei catalana, el primer tràmit per acabar portant-la al Parlament. Des de la cambra Esquerra també hi ha reaccionat amb escepticisme, perquè considera que un moviment com el que ha fet Junts hauria d'haver estat "coordinat" entre el Govern i els dos grups parlamentaris que li donen suport. Per tant, tot i que els republicans consideren que cal una llei així, afegeixen que aquesta no és la manera: "Fem-ho, i fem-ho bé", resumeixen.

Per aquest posicionament d'Esquerra –des de Junts asseguren que ja se'ls havia informat de la presentació de la llei– i pel desacord sobre quina via activar, el partit de Carles Puigdemont ha optat per presentar-ho en solitari a través del seu grup al Parlament i no des del Govern. Batet ha justificat que si l'executiu vol tirar endavant la norma catalana a través d'un projecte de llei o d'un decret –les competències són de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC)– ja retiraran la seva. "Fem el pas perquè ja teníem els treballs molt avançats de la legislatura passada", ha justificat Batet, tot i que la iniciativa evidencia la falta d'estratègia conjunta dins el govern català sobre aquesta qüestió.

Nous contactes

I mentre JxCat i ERC s'embolicaven de nou sobre quin és el millor camí per defensar els interessos de la Generalitat, aquest dijous han continuat els contactes per intentar estovar la posició inicial del PSOE i incloure en la llei una protecció específica de la llengua catalana; contactes tant des de Presidència de la Generalitat com des d'Unides Podem. Els dos actors asseguren que de mica en mica el PSOE "es mou". "Estan oberts a parlar, que ja és molt", expliquen fonts del partit lila. Una delegació de la formació s'ha reunit amb Óscar López, el cap de gabinet i una persona de confiança del president Sánchez, informa Ot Serra. Esquerra i Unides Podem van aconseguir fa uns dies evitar que la llei es tramités al consell de ministres de dimarts, però no tenen gaire marge més. El calendari amb el qual es treballa és que la llei s'aprovi d'aquí a dues setmanes per enviar-la després al Congrés.

Brussel·les amenaça l'Estat amb els tribunals
  • La pressió a la Moncloa per la llei de l'audiovisual també ve de Brussel·les. Fa un any que els estats de la Unió Europea haurien d'haver adaptat la seva legislació a la normativa europea i, després d'un primer expedient l'any passat per haver incomplert, l'executiu comunitari dona ara dos mesos a Madrid perquè informi sobre com transposarà la nova directiva europea de l'audiovisual. En cas contrari, podria portar el cas a la justícia europea.
stats