La trama russa

L'ambaixador rus a Espanya nega que el Kremlin hagi interferit en el Procés

Assegura que el seu país està interessat en mantenir la "integritat territorial" d'Espanya

ARA
2 min
Les pancartes de Tsunami Democràtic, a les torres venecianes

BarcelonaNo hi va haver interferències del Kremlin en el procés independentista. Aquesta és la versió de l'ambaixador rus a Madrid, Iuri Klimenko, que en unes declaracions per escrit a Europa Press ha negat que Rússia hagi interferit en cap moment a Catalunya i ha assegurat que el seu país està interessat en mantenir la "integritat territorial" d'Espanya. D'aquesta manera, ha titllat d'"infundades" les acusacions que vinculen l'independentisme amb ciutadans russos lligats al Kremlin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Klimenko ha defensat que Rússia considera la qüestió de Catalunya "una qüestió purament interna d'Espanya, que s'ha de resoldre en el marc de la Constitució". "Rússia no ha interferit en la situació a Catalunya i sempre ha estat interessada en la seva completa normalització i en el manteniment de la integritat territorial d'Espanya", ha remarcat l'ambaixador.

Les declaracions del diplomàtic arriben just ara que el jutge de Tsunami Democràtic, el magistrat instructor de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, ha obert una investigació sobre la presència d'espies russos a Catalunya entre el 2014 i el 2019, a més del cas ja investigat a Barcelona des de fa anys sobre suposats contactes entre l'independentisme i russos vinculats al Kremlin abans de la declaració d'independència (l'operació Volhov). Sobre això, Klimenko ha sostingut que Moscou no té aquesta informació sobre "suposats contactes i relacions personals d'alts càrrecs de la Generalitat amb ciutadans i autoritats russes".

Per això, sentencia: "Considerem absolutament inacceptables les afirmacions infundades i les acusacions d'ingerència contra el nostre país que provenen de diferents mitjans de comunicació espanyols". I afegeix que es tracta "d'insinuacions i una campanya de desinformació ben orquestrada i planificada" contra el seu país.

¿I sobre la petició de l'Eurocambra d'investigar aquests vincles? Per al diplomàtic rus, és un "exemple sense precedents d'hipocresia". "El Parlament Europeu s'ha convertit des de fa temps en una plataforma per fer propaganda antirussa i russofòbica", ha assegurat. La resolució de l'Eurocambra, promoguda per la dreta espanyola, manifestava la seva "total indignació i profunda preocupació" pels plans de Rússia de desestabilitzar les democràcies europees.

"És curiós que els eurodiputats continuïn fabricant una cadena interminable de documents i resolucions poc fiables al mateix temps que declaren la lluita contra la desinformació com una de les seves principals tasques", conclou el diplomàtic rus.

stats