L'ANC vol que la Diada serveixi per exigir al Govern que culmini la independència

Paluzie veu en la taula de diàleg un "risc de falsa imatge de normalitat i estabilitat"

ARA
3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa a la Plaça de Catalunya per anunciar les mobilitzacions de l'1 al 3 d'octubre

BarcelonaA les portes del mes de setembre, els preparatius per la Diada comencen a escalfar motors. L'ANC preveu tornar a sortir al carrer un any més i, malgrat que sigui una de les diades probablement més complicades per la situació de pandèmia i per la desmobilització de l'independentisme, l'entitat vol que serveixi per enviar un missatge al Govern. Així, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha explicat que la manifestació convocada a Barcelona servirà per recordar a l'executiu que presideix Pere Aragonès i als diputats independentistes que els qui els van donar suport a les eleccions del 14 de febrer volen que culminin la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estem donant un missatge a l'estat espanyol, estem donant un missatge als nostres electes, als diputats independentistes, que tenen un repte molt complex, i en som conscients, que és culminar el procés d'independència", ha explicat en una entrevista a Europa Press. Paluzie, a més, ha volgut desvincular la manifestació de l'Onze de Setembre de la taula de diàleg amb l'Estat que s'ha de reunir per segona vegada la setmana següent. De fet, considera que la mobilització no hi tindrà cap efecte perquè "no està enfocada a dir-li res a l'estat espanyol", sinó que l'objectiu és dirigir-se als dirigents independentistes per recordar-los que la ciutadania continua mobilitzada i vol tirar endavant el procés d'independència.

En una entrevista a RAC1, Paluzie ha tornat a mostrar recels respecte a la utilitat de la taula de diàleg. Ha assegurat que no hi té cap esperança dipositada i creu que podria generar un "risc de falsa imatge de normalitat i estabilitat" mentre l'Estat manté "la repressió" i es nega a reconèixer el dret a l'autodeterminació. Per això, considera que la Diada d'aquest any ha de servir per "reprendre" la mobilització independentista després de la pandèmia i el "desencís" que es va detectar en la mobilització del 2019. Paluzie ha lamentat, a més, que l'independentisme continuï "sense tenir full de ruta o un acord estratègic unitari", i ha defensat "reprendre el cicle de mobilitzacions" al carrer per intentar posar-hi remei.

Reivindicar l'1-O

La líder de l'ANC ha recordat que la Diada d'enguany preveu reivindicar l'1-O "en un context en què s'han dit massa coses i s'ha empetitit el significat de l'1-O". L'objectiu, per tant, és posar-lo en valor i defensar-lo com una victòria. La manifestació d'aquest any està previst que comenci a les 17.14 h a la plaça Urquinaona de Barcelona, que es desplaci per Via Laietana i que acabi al Parlament. D'entrada, l'entitat no preveu demanar inscripció prèvia per participar-hi, però es crearan zones per evitar que la gent s'acumuli en un sol lloc. Paluzie ha explicat que la setmana que ve es reuniran amb els departaments de Salut i d'Interior per acabar de dissenyar les mesures sanitàries per evitar contagis de coronavirus.

D'entrada, segons ha explicat Paluzie, l'entitat no té previst reservar un espai per als dirigents polítics ni tampoc hi tindran un "paper específic" els líders independentistes indultats. De tota manera, l'organització de l'acte encara no està tancada i la presidenta de l'entitat sí que ha recordat que les persones que han sigut membres del secretariat nacional de l'ANC hi estan convidades. És el cas de l'expresident Quim Torra, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

Ciutadans ho veu com una font de "conflicte"

La mobilització que l'ANC vol que serveixi per reactivar les bases independentistes, des de Ciutadans la veuen com una font de conflicte. El seu líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha advertit en una entrevista a Europa Press que "s'ha dissenyat una Diada de conflicte" i que l'objectiu del Govern és propiciar "episodis violents" que justifiquin "concessions" a la taula de diàleg. "Arribaran a la taula de diàleg després de les mobilitzacions de la Diada i això té com a últim objectiu la claudicació del govern de Pedro Sánchez, que sembla disposat a donar-los tot el que sigui", ha assegurat Carrizosa. La tesi del líder taronja és que el recorregut plantejat per la manifestació organitzada per l'ANC passa per davant de la Prefectura de la Policia Nacional situada a Via Laietana i que pot ser un focus de "desordres públics".

stats