Política 14/03/2023

L'ex secretària general del Parlament Imma Folchi ha cobrat gairebé un milió d'euros sense treballar

A la xifra, revelada per 'ElDiario.es', s'hi ha de sumar el premi de jubilació, que es manté en l'actualitat per a tots els funcionaris de la cambra

2 min
Imma Folqui (la tercera des de l'esquerra de la imatge) va deixar el Parlament el 2017

BarcelonaA principi de l'any 2022 l'ARA va revelar que el Parlament gastava gairebé 2 milions d'euros anuals per pagar funcionaris que ja no hi treballaven. Va obtenir les dades a través d'una petició de transparència que va trigar nou mesos a donar els seus fruits, ja que l'administració de la cambra va obstaculitzar el lliurament de les xifres. De fet, va acabar donant-les de forma agregada, de manera que aquest diari va poder fer referència només a mitjanes mensuals –que es podien situar en 10.000 euros al mes– i anuals del que cobraven els funcionaris en llicència per edat. Ara bé, aquest dimarts el ElDiario.es ha aconseguit individualitzar aquestes xifres després de també 14 mesos d'estira-i-arronses amb la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta nova informació es pot comprovar que l'ex secretària general del Parlament Imma Folchi va ingressar entre 14.000 i 15.500 euros al mes durant quatre anys –del 2018 al 2021– sense prestar cap servei a la cambra catalana. De fet, en el darrer any amb llicència, el 2021, va cobrar 218.150 euros. En quatre anys va ingressar de les arques públiques gairebé un milió d'euros sense treballar (836.320 euros).

També l'ex secretari general Pere Sol, que com ella es va acollir a la llicència per edat abans de jubilar-se, va percebre un salari de 10.000 euros al mes durant cinc anys. Un total de més de mig milió d'euros sense prestar cap servei (690.920). Al seu torn, l'ex oïdor de comptes del Parlament David Pol va percebre un total de 509.517 euros en cinc anys.

Després que l'ARA destapés el cost global d'aquesta figura –que des del 2008 s'enfila a 14,2 milions d'euros–, el Parlament va reformar aquestes prejubilacions. Actualment, els funcionaris continuen podent cobrar sense treballar anys abans de la jubilació a càrrec dels pressupostos del Parlament, però sense percebre la totalitat del seu sou: s'hi ha posat un topall equivalent al màxim de les pensions, uns 3.000 euros aquest 2023.

Els premis de jubilació, vigents

Ara bé, el sistema de privilegis del Parlament no s'acaba aquí. Tal com va revelar recentment aquest diari, a això s'hi ha de sumar els premis de jubilació, que equivalen a un any extra de salari per a tots els funcionaris que es jubilen. Des que hi ha vigent aquesta prima (el 2008 s'aprova que sigui una anualitat sencera) la cambra catalana s'ha gastat 3,9 milions d'euros per pagar premis a 71 funcionaris que s'han jubilat.

El Parlament no ha facilitat les dades exactes sobre el que ha percebut aquesta excúpula funcionarial de premi de jubilació –escudant-se en les dades personals–, però sí que ha lliurat xifres de forma agregada: la cambra ha reconegut que s'ha gastat mig milió d'euros en concepte de premi de jubilació per a cinc alts funcionaris que ja feia anys que no hi prestaven cap servei. Per tant, els ex alts funcionaris que estaven en llicència per edat –Folchi, Sol i Pol–, a més dels anys cobrant sense treballar, han rebut més de 100.000 euros de premi de mitjana quan s'han jubilat. És a dir, Folchi, per exemple, va cobrar durant quatre anys gairebé un milió d'euros de la cambra catalana sense prestar cap servei i quan es va jubilar encara se li va pagar aquesta prima. La mesa actual, presidida de forma interina per Alba Vergés, ha decidit mantenir aquest privilegi sense cap límit de quantia.

stats