POLÍTICA
Política 20/09/2013

Cadena perpètua revisable i altres canvis: la marca Gallardón en el Codi Penal, en 10 punts

La reforma amplia la llibertat vigilada, que es podrà aplicar a més delictes en funció de la perillositat del reclús. Aquestes són les principals novetats

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres la reforma del Codi Penal –que inclou com a mesura més important la cadena perpètua revisable– per donar resposta "a les noves formes de delinqüència, a la multireincidència i als delictes més greus".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les principals novetats són:

Cadena perpètua revisable. Prevista pels crims que causen "major rebuig social": homicidis terroristes, contra el rei o príncep i contra caps d'estat estrangers i genocidis i crims contra al humanitat. També quan la víctima sigui menor de 16 anys o sigui una persona especialment vulnerable, quan el crim sigui després d'una violació sexual, en els crims múltiples i els comesos pels membres d'una organització criminal.

La nova pena comportarà el compliment íntegre d'un període d'entre 25 i 30 anys de privació de llibertat i, només després, s'aplicarà un sistema de revisió. Si el reclús compleix una sèrie de requisits podrà ser posat en llibertat i, si no, continuarà a presó.

Llibertat condicional com a suspensió de la pena. Això vol dir que si, un cop en llibertat condicional, el condemnat torna a delinquir, podrà ser retornat a la presó perquè segueixi complint condemna des del moment que va quedar suspesa. També s'amplia la possibilitat d'accedir a la llibertat condicional per les persones que entren per primer cop a presó i tenen una conducta "irreprotxable".

Supressió de les faltes. Per reduir el nombre de temes menors que col·lapsen els jutjats, el govern de l'Estat suprimeix les faltes. Algunes passaran a ser delictes lleus i la resta passaran a perseguir-se administrativament.

Delictes econòmics. En els delictes d'administració deslleial i malversació ja no serà necessari acreditar un enriquiment, sinó que serà suficient provar que ha existit una conducta deslleial patrimonial.

Responsabilitat de les persones jurídiques. S'amplia a les societats mercantils públiques i preveu, a més, la sanció dels directius de les entitats en què es cometin delictes per manca d'adopció de mesures de prevenció.

Més protecció per a la dona. La reforma introdueix nous delictes, com el de matrimoni forçat, fustigació i assetjament –mitjançant trucades, seguiments, etc.– i la divulgació no autoritzada de gravacions o imatges íntimes.

Ampliació de la llibertat vigilada. És una mesura de seguretat que s'aplica després del compliment de la pena i fins ara només estava prevista per delictes sexuals. Ara s'amplia a altres delictes. S'imposarà en sentència i tindrà una durada mínima de tres anys.

Incendis forestals. La reforma endureix les penes per als autors d'incendis forestals especialment greus, elevant-se fins als sis anys. També es podran imposar als condemnats actuacions orientades a reparar el dany causat.

Delictes d'incitació a l'odi contra les minories. El nou Codi castiga, d'una banda, les accions d'incitació a l'odi o a la violència contra grups o persones per motius racistes, antisemites o relatius a la seva ideologia, religió o ètnia o pertinença a altres grups minoritaris. De l'altra, els actes d'humiliació o menyspreu contra aquestes minories o l'enaltiment o la justificació dels delictes comesos contra ells.

Propietat industrial i intel·lectual. Hi haurà delicte de propietat intel·lectual quan existeixi tant un ànim de benefici econòmic com un perjudici per a tercers. Entre les principals novetats, s'estableix que els propietaris de les pàgines d'internet que permetin obtenir llistats d'enllaços per accedir il·lícitament a obres protegides per drets d'autor podran ser castigats amb penes de presó de fins a sis anys.

stats