Tribunal Constitucional
Política 29/11/2022

Laura Díez, una experta en drets fonamentals que va fer equilibris durant el Procés

Actualment era vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries

2 min
Laura Díez Bueso

MadridLaura Díez Bueso (Barcelona, 53 anys) és una d’aquelles expertes jurídiques que treballen entre bastidors perquè els projectes legislatius que impulsen els polítics tinguin el rigor necessari. Per això és una desconeguda per al gran públic però no entre els juristes, que la tenen en molt bona consideració. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els professors de dret que va tenir a la Universitat de Barcelona van veure de seguida que havien de captar aquella estudiant brillant que ja destacava. El departament s’havia quedat en quadre en aquella època,  entre finals dels 80 i principis dels 90, i es va posar en marxa un programa perquè s’hi quedés i fes carrera docent. I va funcionar. Tot i això, el seu caràcter inquiet l’ha portat a tenir una carrera híbrida, amb entrades i sortides de l’acadèmia per participar en diferents projectes.

Un d’ells va ser l’Estatut. El llavors president de l’Institut d’Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi i Sunyer, va fitxar la jove professora per fer els informes que després es traslladaven a la comissió parlamentària. De fet, va ser llavors quan Díez va començar a definir quines serien les seves línies d’investigació: l’estructura dels estats descentralitzats, la llibertat d’expressió, el dret a la informació i els sistemes universitaris i d’investigació. L’any 2010 va entrar a treballar com a adjunta al síndic de greuges, Rafael Ribó, i precisament aquesta figura és l’objecte de la seva tesi doctoral.

Durant els anys del Procés, quan el debat es va traslladar també als departaments i entre col·legues, Díez va evitar prendre partit d’una manera clara contra el referèndum, tot i no ser independentista.

Feina a la Moncloa

El catedràtic de dret constitucional i exdiputat del PSOE José Antonio Montilla és qui la va descobrir per al partit, i l’any 2018, quan era secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, la va fitxar com a directora de gabinet. D’aquí va passar el 2020 a directora general d’Afers Constitucionals i Coordinació Jurídica del ministeri de Presidència. El maig passat va ser nomenada vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries a proposta del PSC.

Algú que la coneix bé la defineix com “una persona molt seriosa, rigorosa i treballadora”. Prové d’una família de classe mitjana de Barcelona, tot i que ha viscut a Madrid per qüestions de feina. Com a experta en drets fonamentals i jurista de caràcter progressista, els seus col·legues la veuen ideal per ocupar el càrrec de magistrada del TC. 

Des de Catalunya també es valora la seva concepció avançada del sistema autonòmic (“És plenament conscient dels problemes que té el sistema”, diu un company seu), però afirmen que sempre es mourà dintre dels límits d’aquest sistema. En definitiva, al PSOE esperen que ara Díez no canviï de bàndol, com va passar amb Encarna Roca.

stats