Política 06/09/2017

Santamaría: "Avui ha mort la democràcia"

La vicepresidenta del govern espanyol explica que l'Estat recorrerà cada pas que faci la Generalitat

Júlia Manresa
2 min

MadridUn discurs contundent i l'encàrrec al Tribunal Constitucional perquè paralitzi els tràmits de l'1-O i busqui responsables penals. La primera resposta que el govern de Mariano Rajoy ha donat a les iniciatives que ha engegat aquest dimecres el govern de la Generalitat és un incident d'execució davant el Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en un discurs que ha comparat l'actuació del govern català amb una dictadura i en el qual ha fet servir paraules com "patada" o "imposició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Soraya ha començat assegurant que abans que explicar els primers passos de l'executiu espanyol calia "denunciar" el que ha qualificat de "vergonyós", en referència al debat d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya. "No havia passat mai tanta vergonya democràtica en tota la meva vida política", ha lamentat. Per això, ha afirmat que amb el que ha passat aquest matí al Parlament "ha mort la democràcia", ha insistit que l'executiu "ha pres la decisió més eficaç per impedir aquestes iniciatives" i ha reiterat que el govern espanyol farà tot el que consideri necessari.

Quina és aquesta decisió? Primer de tot, un incident d'execució. L'objectiu d'aquest recurs és que s'apliqui a les decisions del Parlament la sentència que ja va adoptar al seu dia el TC quan va considerar il·legals tots els actes que tinguin l'objectiu de convocar el referèndum. Per tant, amb aquesta iniciativa, Rajoy demana al TC que anul·li els acords que ha tirat endavant el Parlament i reclama també que es prenguin responsabilitats penals contra els membres de la Mesa del Parlament que han signat la tramitació de la llei del referèdum.

Per fer-ho no és necessari presentar un altre recurs davant el TC i, per tant, tampoc cal que un consell de ministres extraordinari avali la iniciatia per presentar-lo. Tot i això, sí que es necessita la convocatòria del govern per presentar el recurs d'inconstitucionalitat que l'executiu tirarà endavant un cop el Parlament aprovi la llei del referèndum. Com ha explicat Santamaría, si el govern català tira endavant es presentaran recursos "contra tots els decrets i totes les decisions que tinguin a veure amb el referèndum".

Quins són els pròxims passos?

A partir d'ara es concentren les actuacions al Tribunal Constitucional. El ple del TC es troba reunit de manera ordinària des d'avui i fins dijous, però l'incident d'execució no està inclòs a l'ordre del dia. Fonts de l'alt tribunal van explicar que és difícil un canvi en l'ordre del dia avui mateix, tot i que no van descartar canvis de plans d'última hora.

Mentre el TC decideix, el govern espanyol ja prepara dos recursos d'inconstitucionalitat nous, que previsiblement presentarà demà, un cop obtingui el vistiplau del consell d'Estat. Són el que perseguirà la llei del referèndum (perquè l'incident d'execució afecta la seva tramitació, però no va contra el fons de la llei), i la convocatòria mateixa de la consulta de l'1 d'octubre. Depenent dels terminis en què s'acabi signant aquest decret de convocatòria, el consell de ministres, que és qui ha d'acordar la presentació del recurs, es reunirà aquest dimecres al vespre o, més probablement, aquest dijous al matí.

stats