Política 04/02/2016

En què coincideixen PSOE, Podem i C's?

Les polítiques socials allunyen Rivera, que s'apropa a Iglesias en la lluita contra la corrupció i la reforma del sistema electoral

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Rivera, Iglesias i Pedro Sánchez

MadridEl PSOE ha posat vuit eixos sobre la taula per formar un "govern progressista i reformista". Són les línies mestres que marcaran les negociacions amb Podem i Ciutadans per intentar que Pedro Sánchez sigui el pròxim president espanyol. Vuit acords perfilats en el comitè federal de dissabte passat i que es caracteritzen per ser, sobretot, difusos. Una ambigüitat que ha de permetre als equips negociadors tirar endavant. De fet, Sánchez i Albert Rivera ja han acordat aquest dijous rebaixar-los a només cinc i prioritzar avançar primer en el que els uneix: la lluita contra la corrupció i l'atur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem vol evitar que el referèndum es converteixi en el gran escull d'unes negociacions en què ningú vol parlar de "línies vermelles", però que tots els líders acaben brandant en cada roda de premsa. Sánchez i Pablo Iglesias assumeixen que una entesa també passa per les concessions en matèria econòmica i laboral, les altres línies vermelles que a poc a poc aniran aflorant.

Sortida de la crisi

Podem vol derogar la reforma laboral i C's aposta pel contracte únic

Els tres partits coincideixen en la necessitat de rebaixar alguns impostos. El problema és quins. Aquí Podem i C's tenen molts criteris diferents, sobretot en l'impost de successió. L'altre gran escull és la derogació de la reforma laboral. Podem ho manté, mentre que el PSOE ha fet un pas enrere en aquesta mesura. Ciutadans aposta pel contracte únic, que cap altre partit defensa.

Reforma constitucional

Tots estan d'acord a obrir-la, però amb grans diferències

Aquí hi ha consens, però el debat territorial els allunya. Podem reclama un referèndum, Ciutadans més recentralització i acabar amb el concert basc, i el PSOE una reforma en sentit federal però simètric. Iglesias i Rivera tenen en aquest punt posicions irreconciliables.

Educació

PSOE i Podem coincideixen a derogar la Lomce, C's no

És un vas comunicant entre PSOE i Podem, que estan d'acord a derogar la Lomce. C's es limita a reclamar un gran pacte per a l'educació i Rivera està d'acord amb Iglesias i Sánchez a acabar amb la religió a les aules, així com també a oferir classes de català en altres comunitats autònomes.

Qualitat democràtica

Rivera i Iglesias volen acabar amb les portes giratòries

Acabar amb els aforaments i les portes giratòries són dos punts en què C's i Podem van de la mà. Un assumpte més espinós per a Sánchez, que compta amb la negativa de bona part de la vella guàrdia del seu partit. S'obriria a obligar a fer primàries als partits, però en cap cas a desbloquejar les llistes electorals. La reforma del sistema electoral també uneix Rivera i Iglesias, però el PSOE es nega que sigui proporcional: que tots els vots tinguin el mateix pes. Una mesura que beneficiaria els emergents. Socialistes i podemites coincideixen en la derogació de la llei de seguretat ciutadana. C's també busca allunyar-se d'aquest focus.

Combat contra la pobresa

Sí a la fi dels desnonaments, a una renda mínima i a ajudes a la dependència

Tant el PSOE com Podem han proposat una renda mínima o una subvenció per a les famílies que no arribin a una renda mínima, un pla que Ciutadans veu amb bons ulls. Rivera també demana un pla estatal de dependència, un punt en el qual es podrien trobar. També tots tres reinvindiquen acabar amb els desnonaments sense alternativa habitacional. La prova de foc en aquest apartat serà el debat sobre les lleis que ja s'han registrat al Congrés, com la llei 25 d'emergència social que ha registrat Podem. El PSOE ho ha fet també amb mesures similars i caldrà veure, si comencen a tramitar-se, quin suport obtindran.

Lluita contra el masclisme

C's es desmarca de Podem i PSOE

Albert Rivera s'ha quedat sol en aquesta batalla, que va acabar sent una bona llosa durant la campanya electoral. Proposa que s'equipari la violència contra les dones amb la violència contra els homes. És a dir, acabar amb l'agreujant introduït per Zapatero. Podem i el PSOE tenen plena sintonia en la lluita contra la violència de gènere.

Pensions

Diferències en què s'ha de derogar

Tant PSOE com Ciutadans proposen reconstruir el Pacte de Toledo per assegurar unes pensions dignes tant ara com en el futur. Una posició ambigua si es té en compte que Rivera proposa la "flexibilització" de les pensions. Socialistes i podemites coincideixen a derogar la reforma del PP i recuperar la indexació de les pensions a l'IPC. Iglesias, però, va més enllà i proposa derogar també la reforma socialista, per restablir l'edat de jubilació als 65 anys.

Europa i política internacional

Grans diferències sobre què cal fer amb el deute i el dèficit

Aquí els punts d'acord també són més comuns entre C's i el PSOE. Podem demana acabar amb l'article 135 de la Constitució, inclòs l'estiu del 2012 'in extremis' pel PP i el PSOE i que consagra l'austeritat. Iglesias posa sobre la taula el clam per a una auditoria i reestructuració del deute, així com una flexibilització del deute. Ni Rivera ni Sánchez no volen tocar els "compromisos assumits amb Europa". El pacte antijihadista és també un escull: Podem no s'hi ha unit.

stats