Política 27/05/2015

El Parlament reclama la compareixença de Llanos de Luna perquè expliqui la xivatada als jihadistes

El PP de Catalunya i C's s'hi oposen perquè consideren que la delegada del govern espanyol ha de retre comptes al Congrés i el PSC s'absté perquè "la causa està arxivada" judicialment

Acn
2 min
María de los Llanos de Luna

BarcelonaLa comissió d'Afers Institucional del Parlament ha aprovat aquest dimecres al matí cridar a comparèixer la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per tal que expliqui el cas del conflicte entre la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra per la filtració als jihadistes. El PP de Catalunya i Ciutadans s'han quedat sols votant en contra de la petició tot al·legant que la delegada del govern espanyol ha de retre comptes al Congrés i no al Parlament de Catalunya. El PSC s'ha abstingut perquè "la causa està arxivada" judicialment. CiU, ERC i ICV-EUiA, autora de la petició, han votat a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha subratllat que és "importantíssim que es donin explicacions al Parlament d'un fet que pot ser molt greu, independentment que el jutge digui si hi ha delicte o no". I ha afegit: "Ens sembla que parlem d'un tema molt sensible, està en joc la seguretat de la ciutadania i la credibilitat del cos dels Mossos".

L'abstenció del PSC l'ha defensat Maurici Lunena, qui ha assegurat que la sol·licitud de compareixença "era oportuna i comprensible abans de la decisió judicial d'arxivar la causa". "Més enllà de les especulacions, ens hem dotat d'un sistema jurídic que és qui determina i té capacitat per dirimir aquest tipus de qüestions. Entenem que després de l'arxiu, la compareixença té un sentit polític molt limitat", ha dit.

Des del PP de Catalunya, Santi Rodríguez ha retret que s'estigui intentant fer comparèixer a la delegada quan el seu càrrec depèn orgànicament del govern espanyol i, sota el seu criteri, és al Congrés on s'hauria de reclamar la seva compareixença i on ella hauria de donar explicacions si s'aprovés. Llanos de Luna s'hi va negarb al·legant justament aquest motiu.

També s'ha aprovat una segona petició de compareixença de Llanos de Luna, en aquesta ocasió per intentar esbrinar què sap i quina explicació dóna del fet que alguns militars fossin descoberts robant estelades a l'Alt Empordà. El repartiment de suports ha estat en aquest cas idèntic.

stats