Política 23/01/2018

La fiscalia s'oposa a la petició de llibertat de Jordi Sànchez i Joaquim Forn

El ministeri públic creu que no s'ha reduït el risc de reiteració delictiva

Ot Serra
2 min
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart manifestant-se el 20 de setembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

MadridLa fiscalia no afluixa i no veu motius per concedir la llibertat a Jordi Sànchez i Joaquim Forn, sol·licitada després de declarar sobre el fons de la causa per rebel·lió davant el Tribunal Suprem l'11 de gener. Segons el ministeri públic, el risc de reiteració delictiva no s'ha reduït, segons ha avançat Ernesto Ekaizer. No va ser fins divendres passat que Pablo Llarena, el jutge instructor, va donar trasllat a les parts l'escrit de les defenses dels diputats electes de Junts per Catalunya, que van acatar sense embuts la Constitució i van assegurar que renunciaren a l'escó si el nou Govern independentista optava pel camí de la unilateralitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez i Forn queden en mans, doncs, de Llarena, que haurà de decidir si contradiu el ministeri públic i atorga la llibertat provisional als investigats. Els precedents no acompanyen a l'optimisme i el fet que pel ple de constitució del Parlament els concedís el vot delegat encara que no l'haguessin demanat –ho va fer Oriol Junqueras– pot ser una pista de la resolució que acabi prenent el magistrat. En cas que Llarena els propers dies decidís canviar les mesures cautelars de Sànchez i Forn, però, negaria dues vegades en poc temps les peticions de la fiscalia, després que aquest dilluns ja rebutjés emetre una euroodre contra Carles Puigdemont per ser detingut a Copenhaguen.

Llarena ja va decidir mantenir a la presó Sànchez i Forn –juntament amb Junqueras i Cuixart– el passat 4 de desembre, en ratificar l'empresonament dictat per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que instruïa la causa abans de passar al Suprem. Aleshores, el jutge va considerar que una hipotètica posada en llibertat dels investigats hauria pogut provocar una "explosió violenta" als carrers. L'expresident de l'ANC va deixar clar en el seu recurs que ja no és al capdavant de l'entitat independentista i que la seva "capacitat de mobilització ha desaparegut", després de ser escollit, a més, diputat en les eleccions del 21-D.

De la seva banda, Jordi Cuixart encara no ha presentat el seu escrit sol·licitant la llibertat, tot i que es preveu que la seva defensa ho faci durant aquesta setmana.

stats