DEBAT D'INVESTIDURA
Política 10/01/2016

Rabell acusa la CUP d'investir Puigdemont a canvi de "la il·lusió de seguir amb un procés irrealitzable"

El cap de files de CSQP demana tornar a reclamar el dret a decidir de forma acordada i sentencia que "la independència és una cosa massa seriosa per deixar-la en mans dels independentistes"

Roger Tugas
4 min
Lluís Rabell, durant el discurs al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaL'acord en clau nacional entre Junts pel Sí i la CUP no ha caigut gens bé entre les files de Catalunya Sí que es Pot, que veu com l'altra força de l'esquerra alternativa del Parlament prioritza l'eix nacional en el marc del procés sobiranista. Així, el cap de files de la coalició, Lluís Rabell, ha protagonitzat un dur discurs contra una entesa que ha assegurat que no comporta contrapartides socials i contra un independentisme unilateral que ha afirmat que no té recorregut. Així, Rabell ha lamentat que Junts pel Sí hagués posat el pla de xoc social "damunt la taula com un element per a la negociació", ja que aquest pla "no ha de ser una moneda de canvi, sinó que cal aplicar-lo", malgrat que també ha apuntat "oblits significatius" en matèria de violència de gènere o contra el col·lectiu LGTB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el cap de files de CSQP ha criticat que en realitat "l'única cosa que estava en joc en aquestes converses era qui havia de presidir la Generalitat", i ha afegit: "Fa molt de temps que parlem del procés, justificant-ho tot pel procés i sense saber ja què és això del procés". Rabell ha carregat contra el suport de la CUP a Carles Puigdemont i ha etzibat que "aquesta investidura ha de permetre que CDC es refaci", mentre que "el pla de xoc contenia mesures ja promeses i no complertes, dependents d'uns pressupostos que havien de venir o que depenien d'una futura Catalunya independent". "La investidura sembla produir-se a canvi de fum, ni tan sols s'ha compromès a la retirada de la Generalitat de les acusacions contra activistes socials en processos judicials, com reclama CSQP i va reclamar la CUP", ha insistit, furgant en l'esquerra anticapitalista, la qual votarà una investidura "a canvi d'una il·lusió, la il·lusió de seguir amb un procés que s'ha demostrat irrealitzable des de la unilateralitat".

I és que el cap de files de la coalició d'esquerres ha insistit que el 27-S "el plebiscit no es va guanyar" i ha defensat diverses vegades que la independència unilateral no arribarà i "no hi haurà cap desconnexió", ja que "no hi ha legitimitat democràtica per fer-ho" i "això no es resol amb tripijocs i combinacions parlamentàries", en referència a la frase d'Artur Mas conforme s'havien corregit les urnes amb el pacte amb la CUP. "Si es creu que des de la unilateralitat es pot crear una agència catalana de protecció social és que vostè és un somiatruites que no pot estar al capdavant de la Generalitat", ha etzibat a Puigdemont, que s'havia compromès prèviament amb el procés i a qui li ha retret igualment que vulgui posar duanes de forma unilateral, cosa que "és una enganyifa, una fanfarronada que ningú es creu, senzillament es tracta de guanyar temps i pilota endavant per refer un partit en caiguda lliure".

El 20-D obre un nou període

Per contra, Rabell ha defensat que, arran de les eleccions espanyoles –que a Catalunya va guanyar En Comú Podem–, el panorama polític ha canviat, ja que "el 20-D ha nascut una nova Catalunya, més preocupada per les qüestions socials, defensora del dret a decidir i amb ganes de guanyar connivència amb la classe treballadora d'aquest país". "Si avui Mas no és candidat és perquè prop d'un milió de catalans van optar per candidatures del canvi", ha assegurat i, per això, ha reivindicat un "camí pactat i reconegut que no hauríem hagut d'abandonar mai", ja que "vivim moments constituents". "De debò vol inscriure la seva actuació a la resolució del 9-N en la qual ningú creu?", ha preguntat a Puigdemont, i ha defensat tornar a la casella del dret a decidir i no abraçar ja la independència unilateral, apuntant que Catalunya és "un país de gent diversa a nivell polític i ideologies, però unit en la voluntat de donar la veu al poble". Per això, ha acusat Junts pel Sí de tenir "por de les urnes", una por que és com "una mena de grip política que corre".

D'aquesta manera, ha insistit que "els partidaris del referèndum van guanyar les eleccions a Catalunya i set milions de persones hi van donar suport arreu de l'Estat", un fet que demostra que són "temps de canvi i oberts". Així, ha apel·lat a "l'independentisme d'esquerres" per assegurar que "no ens en sortirem amb una dreta neoliberal al capdavant". "Respectem l'acord de formacions i compartim anhels de justícia social, llibertat nacional", ha dit, tot i que s'ha preguntat si aquest serà "un impediment per seguir treballant les esquerres conjuntament". A banda de la CUP, però, també ha demanat al PSC que "faci un pensament i deixi d'estar aferrat a l'immobilisme i torni a abraçar el dret a decidir". Ha conclòs, per tant, allargant una "mà estesa a una gran aliança del canvi".

Puigdemont ironitza amb el to "molt enfadat" de Rabell

En el seu torn de rèplica, Puigdemont ha ironitzat amb el to de Rabell i ha apuntat que aquest li "ha semblat que estava molt enfadat". En tot cas, espera que el líder de CSQP faci "una oposició responsable", com s'ha compromès en la seva intervenció, però li ha volgut subratllar el seu "compromís inequívoc i indefugible en l'àmbit LGTB", referint-se a la seva actuació com a alcalde de Girona. En tot cas, ha declinat referir-se a la refundació de CDC, ja que no vol aprofitar "la posició del càrrec per parlar en clau de partit" i s'ha mostrat disgustat per haver-lo titllat de "somiatruites", sobretot sent com és de complicat també pactar el dret a decidir.

Tanmateix, Rabell li ha respost que és conscient que el referèndum acordat no és senzill, i "Escòcia no ho va tenir fàcil, però el que és de somiatruites és negociar la independència". "Vostès no s'ho creuen", ha etzibat, i ha insistit que "la independència és una cosa massa seriosa per deixar-la en mans dels independentistes". De fet, ha aconsellat als independentistes que, "per assolir la independència, cal recolzar-se amb tota aquella gent que, tot i no voler-la, està disposada a lluitar perquè Catalunya decideixi i es respecti la paraula de la ciutadania". D'aquesta manera, ha asseverat que "la independència té el suport de la meitat de la ciutadania de Catalunya però no en té cap fora", no així el dret a decidir, ja que Podem i IU l'avalen al Congrés. "No els fan cap por a Rajoy, aquestes fanfarronades de pel·lícula saben que no es poden complir", ha conclòs Rabell.

stats