Política 26/01/2016

La segona ronda de consultes del rei amb els partits s'allargarà almenys fins dimarts que ve

Felip VI i Patxi López tornen a posar en marxa el mecanisme de consultes sense ERC i Bildu ni els pactes clars

Ferran Casas
2 min
El rei Felip VI i Patxi López / EFE

MadridSegona ronda de contactes en marxa per trobar president en un fet inèdit en la democràcia espanyola. El rei va rebre aquest dilluns a la tarda el president del Congrés, Patxi López, que li va facilitar la llista de representants de les formacions amb presència a la cambra baixa que es reuniran amb el monarca en la segona ronda de consultes del cap de l'Estat, que començarà demà, dimecres, i durarà fins almenys dimarts que ve. Aquell dia, a les 11 del matí, el monarca rebrà el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el cap d'Estat escoltarà les posicions del líder socialista després que es reuneixi el comitè federal del PSOE per analitzar la situació política.

De la ronda en queden fora, per voluntat pròpia, ERC i Bildu. El grup que lidera Joan Tardà i Gabriel Rufián ha declinat altre cop anar-hi perquè la casa reial segueix sense disculpar-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui no va voler rebre en audiència perquè li comuniqués l'elecció de Carles Puigdemont com a president.

Sense paper o document visible davant les càmeres, López va saludar cordialment el cap de l'Estat al saló d'audiències del Palau de la Zarzuela, i hi va intercanviar alguns breus comentaris, entre somriures, però una mica més seriós que divendres passat, abans de passar al despatx del rei per celebrar-hi la reunió.

Felip VI va optar divendres passat per obrir aquesta setmana una segona ronda de consultes polítiques després que aquest dia oferís a Mariano Rajoy ser candidat a la presidència del govern i el líder del PP declinés l'oferiment del cap de l'Estat.

La Casa del Rei ha de convocar ara formalment a la Zarzuela, en una data i a una hora concreta, cada un dels representants de les formacions parlamentàries que estiguin disposats a participar en aquesta nova ronda de consultes. En l'anterior, el rei va tenir ocasió de conèixer la posició davant la sessió d'investidura de 14 candidatures o formacions polítiques parlamentàries, a través de les reunions que va mantenir de dilluns a divendres al seu despatx amb els portaveus de Nova Canàries, Fòrum Astúries, CC , UPN, PNB, UP-IU, En Marea, DIL, Compromís, En comú-Podem, Ciutadans, Podem, PSOE i PP. Un cop escoltats el rei pot fer d'immediat proposta de president (Pedro Sánchez començarà a negociar formalment si el monarca li ho demana) o pot esperar uns dies mentre els partits negocien. De fet, el seu pare, Joan Carles I, va deixar passar vint dies entre que va escoltar els partits i va proposar José María Aznar de candidat el 1996, quan després del pacte del Majestic CiU va votar la investidura del PP.

stats