Sanitat
Política 14/11/2022

Ayuso menysté la manifestació contra la seva gestió sanitària a Madrid

El conflicte obert entre l'atenció primària i el govern madrileny es va convertir aquest diumenge en una marxa massiva a la capital espanyola

3 min
Imatge de la plaça de Cibeles durant una manifestació convocada sota el lema "Madrid defensa la seva salut pública. Contra la destrucció de l'atenció primària de salut" a Madrid el 13 de novembre

MadridA Isabel Díaz Ayuso se li comença a complicar el conflicte sanitari que té obert a Madrid des de fa setmanes. El pla per reobrir els centres d'urgències extrahospitalàries que ha dissenyat el seu govern ha posat en peu de guerra els professionals sanitaris de l'atenció primària. Denuncien que s'ha posat en marxa sense prou personal i això fa que la meitat o més de centres s'obrin sense metge, segons els càlculs dels sindicats i les organitzacions que s'oposen al pla. El malestar entre els sanitaris no ha parat de créixer en els últims dies: des de dilluns, els professionals d'urgències extrahospitalàries estan en vaga indefinida –a partir del 21 de novembre s'hi sumaran tots els metges d'atenció primària i pediatres– i aquest diumenge el conflicte es va traslladar al carrer. El centre de Madrid es va omplir de milers de persones que van protestar contra el pla d'Ayuso, però sobretot va ser un clam per defensar la sanitat pública, que consideren que el govern madrileny està "desmantellant". Ara bé, l'endemà de la marxa, aquest dilluns, la presidenta madrilenya, ha menystingut la mobilització i ha assegurat que és l'esquerra qui l'ha utilitzat per treure'n rèdit polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un esmorzar informatiu al Club Siglo XXI, Ayuso ha insistit en la idea que els professionals sanitaris estan fent "boicot" al seu govern i que són les forces d'esquerres de la Comunitat de Madrid qui hi estan al darrere. "[La manifestació] no va ser per la sanitat pública, sinó per buscar un nou lideratge de l'esquerra", ha dit. En aquest sentit, la presidenta madrilenya ha focalitzat els seus dards contra el PSOE, a qui ha acusat d'haver-se deixat prendre el lideratge de l'esquerra per la "ultraesquerra" de Més Madrid. Ayuso ha intentat posar en valor la tasca dels facultatius i les infermeres, però tot seguit els ha tornat a acusar de "boicotejar" la sanitat. Amb tot, Ayuso ha assegurat que el seu govern manté la mà estesa als sanitaris per negociar el pla per reobrir les urgències extrahospitalàries.

El punt neuràlgic de la marxa va ser la plaça de Cibeles, on van confluir les quatre columnes de la marxa, que va aplegar unes 200.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol a Madrid, i unes 670.000 segons els càlculs dels organitzadors. La manifestació, que portava per lema "Madrid s'aixeca per la sanitat pública", havia estat convocada per diferents organitzacions veïnals i comptava amb el suport dels sindicats i les entitats sanitàries que aquests últims dies han denunciat la situació que viu l'atenció primària a la comunitat.

Manifestació dels sanitaris a Madrid

Els organitzadors van denunciar el "pla de destrucció de l'atenció primària" madrilenya, van exigir revertir el pla de les urgències extrahospitalàries i van demanar més inversió i "blindar" la sanitat pública per capgirar el "model de privatitzacions" que impulsa Ayuso. Tot plegat, entre mocadors blancs que van oneja els manifestants durant tota la concentració i càntics a favor de la sanitat pública i demanant la dimissió de la presidenta madrilenya, que van acaba amb el Canto a la libertad de José Antonio Labordeta.

Suport de tota l'oposició en bloc

A banda de sindicats i organitzacions sanitàries, també va secundar la marxa tota l'esquerra. Hi eren representants del PSOE, de Més Madrid i d'Unides Podem de la Comunitat de Madrid. Fa dies que el conflicte sanitari ha traspassat les parets dels CAP i ha entrat en el terreny polític. De fet, l'hi ha portat la mateixa Isabel Díaz Ayuso acusant els professionals sanitaris de fer boicot al seu govern i de tenir al darrere els partits de l'esquerra.

Aquest diumenge, la cap de l'oposició a la Comunitat de Madrid, la diputada de Més Madrid Mónica García, va tornar a exigir responsabilitats al govern madrileny: "O se'n va el conseller de Sanitat o se'n va ella [Isabel Díaz Ayuso]; o se'n va tot el govern del PP, perquè el que estan fent és un nyap sense precedents". El líder del PSOE a Madrid, Juan Lobato, va recordar a Ayuso que la "víctima" no era ella, sinó "les famílies". I la líder d'Unides Podem a l'Assemblea de Madrid, Alejandra Jacinto, va augurar que la manifestació d'aquest diumenge era un punt d'inflexió per a un canvi de govern al mes de maig.

Després de la manifestació, el conseller de Sanitat d’Ayuso, Enrique Ruiz, es va defensa assegurant que era una manifestació en “clau política alimentada principalment per Més Madrid”. El portaveu popular a l’Assemblea, Pedro Muñoz, la va qualificar de “fracàs” perquè el “99% dels madrilenys no li han donat suport”. Unes declaracions que evidencien que el conflicte es pot agreujar encara més.

stats