Sanitat
Societat 10/11/2022

Ayuso incendia encara més el conflicte amb els metges

Deu organitzacions sanitàries exigeixen a la presidenta madrilenya que es retracti d'haver-los acusat de "boicot"

3 min
Isabel Díaz Ayuso durant la sessió de control d'aquest dijous a l'Assemblea de Madrid

MadridLluny de pacificar-se, el conflicte obert entre els metges de l'atenció primària de Madrid i el govern d'Isabel Díaz Ayuso porta camí d'agreujar-se cada dia que passa. Dilluns els facultatius de les urgències extrahospitalàries van començar una vaga indefinida per protestar contra el pla que ha dissenyat el govern madrileny per reobrir aquests centres –que Ayuso va tancar durant la pandèmia– i a hores d'ara no hi ha hagut cap conversa entre la conselleria de Sanitat i el sindicat convocant, el majoritari entre el col·lectiu de metges, AMYTS, per resoldre la situació. Encara més, aquest dijous la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, no ha rebaixat el to contra els convocants de la vaga i els ha tornat a acusar de "boicot". Un missatge que Ayuso llançava des del ple de l'Assemblea de Madrid mentre fins a deu organitzacions sanitàries i mèdiques, entre les quals el sindicat convocant de la vaga, li reclamaven que es "retractés" de les seves declaracions i s'assegués a negociar la reestructuració de les urgències extrahospitalàries.

Imatge de la roda de premsa conjunta de diferents sindicats i organitzacions sanitàries de Madrid

La vaga no l'han convocada totes les organitzacions –només ho ha fet AMYTS–, però davant l'enquistament de la situació aquest dijous totes les entitats han volgut enviar un missatge unitari. Coincideixen que les declaracions d'Ayuso i també del seu conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, incendien encara més el conflicte i, de fet, avisen que en els últims dies han vist com creixien les situacions d'agressivitat de pacients cap als professionals sanitaris. "Que els responsables que han fet declaracions que generen un clima d'animadversió cap als professionals se'n retractin", han exigit les deu organitzacions sanitàries en un comunicat conjunt que han llegit en una roda de premsa al Col·legi de Metges de Madrid. Ayuso, però, hi ha insistit. "La falta de 34 metges no justifica dues vagues i un boicot", ha afirmat al ple de l'Assemblea, negant així que hagi atacat en cap moment els metges. "Ja estem amb el «No a la guerra»", ha comparat. La presidenta madrilenya ho ha dit en resposta a la líder de l'oposició, la diputada de Més Madrid, Mónica García, a qui ha acusat d'estar al darrere de la revolta sanitària. "S'ha portat al terreny polític", ha afegit després en una entrevista a La Sexta: "Necessiten el caos perquè electoralment necessiten desgastar".

Precisament, una de les crítiques dels professionals sanitaris és que el govern madrileny ha eliminat metges en 34 dispositius de primària i els ha substituït per videoconsultes. Segons Ayuso, però, no "s'està substituint" els professionals, sinó "acompanyant-los". Les organitzacions mèdiques deixen clar que no estan en contra d'aquest sistema, però demanen que sigui una "eina complementària" i que no serveixi per substituir la "presència física del facultatiu, perquè el contacte directe amb el pacient i l'exploració física és particularment important en situacions d'urgència".

Els metges també es queixen que s'ha començat a implantar el pla per reobrir les urgències extrahospitalàries sense personal suficient. A més, segons els càlculs de les organitzacions sanitàries, ara mateix hi ha 28 professionals que s'han agafat la baixa, tot i que admeten que no tenen les xifres precises perquè la conselleria no els facilita les dades. "Han renunciat 28 companys que estaven contents i les urgències rurals estaven molt ben cobertes", ha assegurat Mar Rodríguez, de la Plataforma Serveis d'Atenció Rural (SAR) de Madrid.

Sobrecàrrega i poc pressupost

"Sentim que diuen que tenen la mà estesa, però la vaga va començar dilluns i ara com ara no ens han trucat per parlar", ha lamentat la portaveu d'AMYTS, Ángela Hernández. Ayuso ha assegurat que les negociacions estan obertes i que ha demanat a la conselleria de Sanitat, per exemple, que planifiqui les guàrdies fins a finals d'any perquè els sanitaris es puguin organitzar. Des que es va posar en marxa el pla, els metges han rebut canvis de centre i de torn amb poques hores d'antelació. Per això, el sindicat exigeix que el pla es renegociï amb els professionals, però, a més, amplien també les seves demandes i volen que el pressupost per a l'atenció primària arribi al 25% i la jornada laboral es limiti a 35 hores.

Es queixen de la sobrecàrrega dels professionals i de la falta de mans des de fa mesos i per això, a partir del 21 de novembre, se sumaran a la vaga dels metges d'urgències extrahospitalàries la resta de professionals de primària. Ayuso s'ha defensat dient que la falta de metges és un problema comú a tot l'Estat i que, per aquesta regla de tres, les vagues s'haurien d'estendre a la resta de comunitats. "A tot el país ens falten metges", ha afirmat. Els sindicats, però, denuncien que dels 600 estudiants de medicina que han fet la residència a Madrid, després només se n'han quedat una vuitantena.

stats