Política
Política 11/01/2012

Ernest Maragall deixa clar que no dóna suport a la candidatura de Chacón

L'exconseller creu que cap dels dos aspirants a liderar el PSOE "té capacitat d'interessar ni de ser secundat des de Catalunya". Defensa que el PSC tingui "veu, vot i decisió a Madrid en totes les matèries" per evitar la "subordinació" del partit

Ara
2 min
Ernest Maragall ha visitat 'Els matins'

BarcelonaEl diputat del PSC al Parlament Ernest Maragall ha estat contundent a l'hora de definir la seva posició en relació amb l'elecció del futur secretari general del PSOE. "En aquesta matèria, ni-ni", ha dit, en referència a Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba. Segons ell, "no hi ha una oferta del socialisme espanyol amb capacitat d'interessar ni de ser secundada des de Catalunya", de manera que, en la seva opinió, el socialisme català "no hi ha de tenir unes esperances especials". Per això, quan se li ha preguntat si dóna suport a Chacón, ha respost sense matisos: "No".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maragall, que la setmana passada va mostrar-se crític amb la nova direcció del PSC, ha exposat el seu posicionament en una entrevista a Els matins de TV3. L'exconseller d'Ensenyament considera que "hi ha una manera d'entendre el país diferent de la que està recollida en les resolucions del congrés del PSC i en l'expressió de la nova direcció", i pensa que el posicionament que "demana la societat" és "un xic diferent del que en aquest moment representa" el seu partit. Maragall vol que el PSC representi "un espai inequívocament d'esquerres, catalanista i de modernitat democràtica" que, segons ell, no té prou presència en l'estructura actual del partit.

Entre altres coses, aquest canvi d'orientació que proposa Maragall passaria per tenir "veu, vot i decisió a Madrid, en totes les decisions, en totes les matèries i amb absoluta responsabilitat". En aquest sentit, el diputat socilista lamenta que en el debat d'investidura de Mariano Rajoy "no se sentís la veu pròpia del PSC", ja que era una ocasió "immillorable" per fer-ho, i es pregunta: "Si un debat d'investidura no és un afer d'interès català en què el PSC hi hagi de dir la seva, què ho serà?".

Per Maragall, el PSC ha de ser "l'alternativa de govern" a Catalunya, i perquè això sigui possible cal "que es pugui expressar en totes les matèries i escenaris, en totes les institucions en què estigui present". Si no, afegeix, "estem parlant d'una subordinació, d'una certa renúncia a aquesta aspiració de representar Catalunya". En la seva opinió, "el conjunt de les decisions" que ha pres el PSC els últims anys l'han deixat "en una situació clarament subordinada" a l'hora de "defensar els interessos del nostre país". "No tenim els mínims que s'exigeig perquè un partit català pugui optar a ser el de la majoria de catalans, admet.

Maragall, que creu que "l'etiqueta catalanista" uneix tots els membres del PSC, admet que està "en minoria" dins del partit, però afegeix: "No estic tan segur que estigués en minoria dins d'un espai de progrés a Catalunya". Malgrat tot, no es planteja abandonar la militància: "El PSC és patrimoni de tota la societat catalana. Jo no en vull sortir", ha sentenciat.

stats