Política 23/09/2015

De la "disquisició" al "final de la cita" passant pels "filets de 'chapapote'": 10 pífies sonades de Rajoy

Francina Bosch
4 min

BarcelonaMariano Rajoy es va quedar sense arguments ahir en una entrevista a Onda Cero quan va intentar defensar que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i la ciutadania europea en un escenari d'independència de Catalunya. Començant per aquesta ficada de pota, repassem 10 pífies sonades, o declaracions polèmiques, de l'actual president espanyol:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. La 'disquisició' de la nacionalitat dels catalans

Rajoy va quedar en evidència ahir quan va ser incapaç de respondre com s'ho pensa fer per retirar la nacionalitat espanyola i la ciutadania europea als catalans, tenint en compte que la Constitució (article 11.2) impedeix fer-ho per a tots els "espanyols d'origen", visquin al país que visquin i sempre que manifestin la voluntat de mantenir-la. "És una disquisició que no duu enlloc", va sentenciar per matar el tema.

2. Els "filets de 'chapapote'" (desembre del 2002)

Rajoy ocupava el càrrec de vicepresident i portaveu del govern espanyol quan va descriure el vessament de fuel del 'Prestige' que va tenyir de negre les costes gallegues com a "petits filets solidificats amb aspecte de plastilina".

3. La victòria de la selecció espanyola i la sort de Mandela (desembre del 2013)

Minuts abans d'assistir a la cerimònia de comiat de l'expresident sud-africà Nelson Mandela, desaparegut el 2013, Rajoy va assegurar en una entrevista telefònica que l'estadi Soccer City de Johannesburg, on es feia l'acte, era "un dels llocs més emblemàtics", perquè és on Espanya es va proclamar campiona del món de futbol. "És impressionant. Aquest estadi en què s'acomiadarà Mandela és l'estadi en què Espanya es va proclamar campiona del món de futbol davant Holanda. És un moment molt bonic i és un dels llocs més emblemàtics de Sud-àfrica per aquest motiu, i ho serà encara més després d'avui".

4. Tot això de Bárcenas és fals, "tret d'alguna cosa"... (febrer del 2013)

En una roda de premsa conjunta a Berlín amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, Rajoy va assegurar que tot el que s'havia publicat sobre ell en relació amb els papers de Bárcenas era fals, tot i que després es va fer un embolic intentant tancar el tema: "Tot el que es refereix a mi, i que figura allà, i als companys de partit meus que figuren allà, no és cert, tret d'alguna cosa, que és la que han publicat els mitjans de comunicació. O, dit d'una altra manera, és totalment i absolutament fals"

5. ...i si li pregunten més sobre Bárcenas: "La segona, ja tal" (juny del 2013)

Fart de la insistència de la premsa a l'hora de preguntar-li sobre l'extresorer del PP i la presumpta comptabilitat B del partit, Rajoy va fer 'trending topic' a Twitter amb l'expressió "la segona, ja tal", després de saltar-se directament una pregunta sobre el tema en una roda de premsa.

6. Ningú supera el bàsquet espanyol "perquè l'URSS i Iugoslàvia ja no existeixen" (setembre del 2015)

Rajoy va felicitar la setmana passada l'equip de bàsquet de la selecció espanyola després d'haver guanyat la final de l'Eurobàsquet contra Lituània. Durant el seu discurs, va afirmar: "És la nostra dotzena medalla en un campionat europeu; només l'URSS i Iugoslàvia ens superen, i com que ja no existeixen, ja no ens supera ningú. Som el primer país d'Europa".

7. Qui pot preveure el canvi climàtic, si no sabem ni el temps que farà demà a Sevilla? (octubre del 2007)

En un congrés a Palma de Mallorca l'octubre del 2007, Rajoy va treure importància a les conseqüències del canvi climàtic fent referència a un cosí seu: "Parlaré d'un cosí meu, que és catedràtic de física de la Universitat de Sevilla [...] Preguntat sobre aquest assumpte, va dir: 'Escolti, he portat aquí deu dels científics més importants del món i cap m'ha garantit el temps que farà demà a Sevilla'. Com algú pot dir el que passarà al món d'aquí a 300 anys? No ho sé, és a dir, no ho sé. És un assumpte al qual cal estar molt atents, però, en fi, tampoc ho podem convertir en el gran problema mundial".

8. L'IVA de "los chuches" (setembre del 2009)

En un míting a Sevilla, Rajoy va fer referència a la pujada d'impostos anunciada pel govern Zapatero i va aprofitar l'avinentesa per citar un nen que tenia al davant: "Li pujarà l'IVA a aquest nen que ve aquí! Les llaminadures! Apujarà l'IVA de les llaminadures, també, a tots els espanyols".

9. El problema de tenir una cal·ligrafia difícil d'entendre per un mateix (febrer del 2011)

"A veure... és que m'ha passat una cosa veritablement notable... que ho he escrit aquí i no entenc la meva lletra". Rajoy es va quedar en blanc a l'hora de respondre en directe la pregunta que li acabava de formular una jove durant una entrevista al programa de televisió 'La vuelta al Mundo', de Pedro J. Ramírez.

10. I acabem amb un "final de la cita" (agost del 2013)

En la seva compareixença davant el Congrés –traslladat al Senat per obres– per donar explicacions sobre el cas Bárcenas, Rajoy va llegir reiterades vegades el text "final de la cita", que estava entre parèntesis al discurs que li havia preparat Presidència, expressió que apareixia després de les diverses citacions que el president espanyol havia de fer de frases de Rubalcaba.

stats