Política 23/05/2022

Marta Madrenas no optarà a la reelecció com a alcaldessa de Girona

JxCat inicia aquest dilluns el procés de primàries, que conclouran amb el pròxim candidat gironí

2 min
Marta Madrenas, actual alcaldessa de Girona, durant la roda de premsa per anunciar que no es tornarà a presentar a les eleccions municipals

Girona"Estic molt forta, però vull ser honesta amb el que jo crec i amb el que he defensat i, per tant, no optaré a un tercer mandat". Amb aquestes paraules Marta Madrenas ha anunciat que no es tornarà a presentar com a alcaldable de JxCat a Girona. Aquest dilluns ha començat el procés de primàries al partit per escollir el pròxim cap de llista i feia dies que a la ciutat s'especulava sobre la seva continuïtat, després de sis anys al capdavant de l'Ajuntament. Finalment, ha estat la mateixa Madrenas qui ha exposat que volia complir el seu compromís de no continuar en el càrrec més enllà de dues legislatures, però ha recalcat que ella i el seu equip continuaran treballant fins a les eleccions municipals del 2023. Pel que fa al seu relleu, hi ha temps per presentar precandidatures fins aquest dijous. L'actual batlle ha subratllat que està segura que es presentarà alguna persona "potent" que "serà capaç de tirar endavant aquest projecte amb compromís i solvència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts properes a la formació apunten que hi hauria un candidat que tindria l'aval de Madrenas. Faltarà veure, però, si hi ha alguna altra persona que també mostra la voluntat d'encapçalar la llista, i si s'acaben presentant dues alternatives o s'uneixen en un sol projecte. Passi el que passi a Girona, Madrenas ha deixat clar que no es retira de la política, sinó que continuarà treballant pel projecte de JxCat "de manera intensa i compromesa" ja que forma part de la candidatura de Laura Borràs i Jordi Turull per dirigir el partit, i que es votarà el 4 de juny. 

Onze anys a la política municipal

Llicenciada en dret, Madrenas va entrar en la política el 2011 de la mà de Carles Puigdemont, que la va fitxar com a independent. Al cap de cinc anys, el 2016, va accedir a l’alcaldia, després de la fugaç i convulsa etapa d’Albert Ballesta, que va substituir Carles Puigdemont, quan va ser investit com a president de la Generalitat. 

El seu primer any com a alcaldessa va governar amb el PSC, fins que l’octubre del 2017 van trencar el pacte per les tensions sorgides després de l’1-O, i que van portar la màxima responsable de la ciutat a trencar relacions amb l’Estat i la Casa del Rei. 

El 2019 Madrenas va guanyar les eleccions amb nou regidors, els mateixos que havia assolit Carles Puigdemont el 2015. Els primers mesos va governar en minoria, fins que el setembre del 2020 es va aliar amb els quatre regidors d’ERC. Paral·lelament, des del gener del 2018, és diputada al Parlament i, temps enrere, havia sonat en diverses travesses com a presidenciable a la Generalitat.

stats