En marxa el ball de noms del futur Govern

Aragonès s'acomiada dels consellers en funcions a l'espera de ser investit aquesta setmana

4 min
Imatge del darrer consell executiu abans de la investidura de Pere Aragonès

BarcelonaUn cop resolta l’equació de la investidura de Pere Aragonès i repartit el futur Govern, a banda i banda de la coalició d’Esquerra i Junts per Catalunya es posa en marxa el ball de noms dels futurs consellers de la Generalitat. Catorze noms, més Aragonès, que estan condicionats per l’especialitat –els àmbits específics de cada departament–, la paritat –el conjunt de l’executiu ha d'estar repartit al 50% entre dones i homes– i la representativitat del territori. Aquest dimarts, Aragonès ha presidit com a vicepresident l'últim consell executiu, en què s’ha acomiadat dels consellers en funcions agraint-los la feina feta i obviant les tensions que hi ha hagut al llarg del mandat tant pel Procés com per la gestió de la pandèmia. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els consellers han abandonat el consell executiu, doncs, amb el dubte de si hi tornaran a entrar com a membres del nou Govern. Ara per ara, els noms no estan tancats, però queda clar que hi haurà membres que continuaran, d'altres que marxaran i que hi haurà cares noves.  

Una de les figures més importants al Govern després del president serà la persona que ocupi la vicepresidència d’Economia i Hisenda. No només tindrà el pes habitual per elaborar els pressupostos, sinó que també gestionarà els fons europeus i tindrà un rol clau en la sortida de la crisi provocada pel covid-19. Tot apunta que aquest lloc, que a la pràctica ostentarà el lideratge del Govern a la part de Junts, serà per a Elsa Artadi, malgrat que el seu entorn afirma que ella encara no ho ha decidit i que té dubtes –ara és la cara visible dels de Carles Puigdemont a Barcelona–. Més enllà d’aquest nom i el de Josep Maria Argimon al capdavant de Salut –que va anunciar Laura Borràs en campanya i ha confirmat aquest dimarts el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, a RAC1– hi ha més incògnites que certeses a dins de JxCat. “El pes de la decisió el portarà Jordi Sànchez” juntament amb Puigdemont, Jordi Turull i Josep Rull, assumeixen la majoria de fonts.

El vicepresident de JxCat Josep Rius i Elsa Artadi.

A banda d’Economia i Salut, Junts assumeix una altra conselleria, Exteriors, per a la qual sona amb força el nom del vicepresident del partit, Josep Rius. Miquel Sàmper, ara a Interior, és un dels perfils que pot assumir el departament de Justícia, i Jordi Puigneró, la conselleria de Polítiques Digitals i Territori, malgrat que aquest lloc està en disputa amb el conseller Damià Calvet. Un dels problemes de Junts és que la majoria d’aspirants a repetir al Govern són homes. Ramon Tremosa, a qui la majoria li reconeix encerts al capdavant d’Empresa, topa amb això, així com Albert Batet, que tot i que estava sobre la taula que saltés del Parlament al consell executiu amb l’estructura pactada i la paritat té poques opcions.

Pel que fa als lideratges femenins, Gemma Geis, actual portaveu adjunt al Parlament, és un dels perfils amb força. Després d’haver estat vicerectora de la universitat de Girona, Geis té galons per assumir la carpeta d’Universitats i Recerca –tot i que hi ha qui promou Tremosa per a aquest lloc–, mentre que Meritxell Budó, que d’entrada tenia poques possibilitats de continuar, podria acabar quedant-se a l'executiu per la seva voluntat de seguir i el compliment de la paritat. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, o la secretària de Finances, Teresa Pallarès, també són dos perfils amb possibilitats. Qui en té menys, en canvi, és Àngels Ponsa, ja que Junts ha perdut Cultura. 

Els consellers Miquel Sàmper i la portaveu, Meritxell Budó, a l'entrada del consell executiu

En tot cas, fonts oficials de Junts asseguren que no hi ha res tancat i que encara no s’ha parlat a l’executiva del partit. Informalment, però, sí que hi ha rumors i circulen hipòtesis: així ha sigut aquest dimarts en el dinar dels consellers de Junts, en què s'ha comentat el futur d'alguns membres del Govern sense la garantia encara de qui seguirà. Aquest dimarts a RAC1 Jordi Sànchez ha assegurat que s’ha compromès amb Aragonès a traslladar-li de forma oficial els noms abans de comunicar-los a la direcció de Junts i fer-los públics com a futur president del consell executiu. 

Per part d’ERC, qui per ara té el lloc confirmat al consell executiu, a part d’Aragonès, només són Laura Vilagrà i Roger Torrent. La primera, a Presidència, i el segon, encara a un lloc per determinar, que podria ser el d'Empresa i Treball. La clau per desentrellar tots els noms és qui assumirà la conselleria més difícil de totes, la d’Interior, que per primera vegada gestionaran els republicans. Es donava per fet que l’escollida seria l’actual consellera de Justícia, Ester Capella, però la situació podria experimentar un gir. Segons va avançar Efe i va poder confirmar l’ARA, un dels noms que s’ha posat sobre la taula és la de l’advocat i exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. Exdirigent del PSC i des de fa uns anys pròxim a Esquerra –sense carnet–, suposaria entregar-li a un independent un dels departaments que genera més desgast polític.

Els consellers d'Esquerra Ester Capella, Teresa Jordà i Josep Bargalló a l'entrada del consell executiu

Un altre incògnita és què passarà amb els consellers que lideren carteres que passen a mans de JxCat. Es dona per fet que Chakir El Homrani no seguirà al consell executiu, però no es descarta que hi continuïn l’actual conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, i la consellera de Salut, Alba Vergés. El primer està pendent de la seva inhabilitació definitiva per part del Suprem –per haver col·laborat com a alcalde amb l’1-O–, però podria encaixar temporalment a Educació, on també sona el nom de Josep González Cambray. La segona és candidata a un departament de nova creació com és Feminismes, tot i que és una de les peces més cobejades del pròxim executiu. Finalment, l’actual consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, hauria de seguir al càrrec, ara amb les competències d’Acció Climàtica incorporades. Sigui quin sigui el desenllaç final, ahir ERC va celebrar un consell nacional per validar l’acord amb Junts en què es va agrair a tots els consellers actuals els serveis prestats. Tots no podran seguir.

stats