Política 03/08/2021

Aragonès avisa Sánchez que els traspassos no seran "moneda de canvi" de l'autodeterminació

Anuncia que participarà en la taula de diàleg del setembre i defensa que tingui dos anys de marge per treballar

3 min

BarcelonaAquest dimarts s'ha fet l'últim consell executiu abans de la pausa estival. Temps de fer balanç d'un Govern que tot just té dos mesos de vida, però que ja té diversos fronts oberts: les relacions sempre difícils amb l'Estat i la cohesió interna entre els dos socis del gabinet català, entre d'altres. Per parlar de tot plegat ha comparegut en roda de premsa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, just l’endemà que el seu executiu i el govern espanyol acordessin l'ampliació de l'aeroport del Prat i celebressin la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català veu refermada la seva aposta per la via del diàleg gràcies a aquests acords concrets amb l'Estat que es comencen a dibuixar en l'horitzó, però ha avisat que no n'hi ha prou. I sobretot ha advertit al govern espanyol que les millores competencials que pugui obtenir Catalunya en els mesos vinents no faran que la Generalitat renunciï als seus dos objectius polítics d'aquesta legislatura: l'amnistia i l'autodeterminació. "Els traspassos en relació als serveis a la ciutadania no són ni poden ser moneda de canvi per no abordar una solució al conflicte polític", ha resolt.

Per tant, Aragonès ha centrat part de la seva intervenció en defensar que hi ha d'haver dues negociacions Generalitat-Estat "en paral·lel": la de la Comissió Bilateral per parlar de millores d'autogovern i de deutes pendents, i la de la taula de diàleg per parlar "exclusivament" del conflicte polític. El president català vol donar tanta rellevància a la taula de diàleg que se celebrarà al setembre a Barcelona que ha anunciat que la seva intenció és ser-hi present i que també faci el mateix el president espanyol, Pedro Sánchez. "Hi aniré personalment i vull anar-hi amb tota la força. Anem a fer la negociació més complexa de la història recent de la Generalitat", ha argumentat.

El president Pere Aragonès en la seva compareixença d'aquest dimarts.

En el camí cap a la taula de diàleg, Aragonès hi té dos obstacles principals. El primer a Catalunya, ja que cada cop són més les veus de JxCat que qüestionen que aquest espai de negociació tingui dos anys de marge per treballar –com van pactar ERC i la CUP–. Intentant estalviar-se cap polèmica amb el seu soci, Aragonès sí que ha reivindicat que s'ha de complir "l'acord d'investidura" i, per tant, no té cap dubte que es respectaran aquests dos anys.

El segon obstacle és l'oposició frontal del PSOE a la solució política al conflicte que planteja la Generalitat. Per aquest motiu, el president ha assegurat que ja hi ha contactes discrets per teixir un acord per l'amnistia i l'autodeterminació firmat per partits i agents socials que doti de més força aquesta demanda a ulls de l'Estat. No n'ha volgut donar cap detall. Sigui com sigui, ha admès que la negociació que començarà al setembre té un desenllaç incert. "Serà extremadament complicada", ha resolt.

Balanç de dos mesos

Aragonès ha dedicat part del seu discurs a reivindicar la gestió del dia a dia del seu Govern, encara que tingui dos mesos de vida. Ha parlat per exemple dels 900 milions del pla de xoc per fomentar l'ocupació, dels més de 400 destinats als autònoms o dels 20 per a polítiques d'habitatge. Un discurs que li permet reivindicar-se davant la ciutadania, però també davant la CUP, que és el soci de qui depèn l'estabilitat del Govern i ja fa dies que expressa els seus dubtes sobre la feina de l'executiu. Per al president català, hi ha un canvi de tendència respecte a l'anterior mandat a Catalunya, condicionat per la pandèmia i la inhabilitació de Quim Torra, un canvi que li fa ser optimista de cara el pròxim curs polític, que s'obrirà el setembre. "Ho tenim tot a punt i ho tenim tot de cara", ha proclamat. També sap, però, que res serà fàcil.

stats