Política 13/02/2013

Mas fitxa l'exsecretari d'Exteriors de Carod

R.m.
2 min
Mas fitxa l'exsecretari d'Exteriors de Carod

Barcelona.Nou fitxatge de perfil sobiranista per a les estructures d'afers estrangers del govern d'Artur Mas. Després del nomenament de Roger Albinyana com a secretari d'Exteriors en lloc de Senén Florensa, Albert Royo serà la següent incorporació. Demà, segons ha pogut saber l'ARA, es convertirà en el nou secretari general de Diplocat -el Consell de la Diplomàcia Pública- en substitució de Roser Clavell, supervivent del tripartit, que va deixar el càrrec fa dues setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas i el seu conseller de la Presidència, Francesc Homs, de qui depenen les relacions exteriors, volen enfocar en bona mesura aquesta àrea cap a la recerca de suports internacionals al procés sobiranista. I el nom de Royo, pròxim a ERC, encaixa dins d'aquest canvi de rumb.

Royo (Barcelona, 1977) és llicenciat en ciències polítiques per la UPF i va treballar a la delegació de Brussel·les del Patronat Català Pro Europa i al Comitè de les Regions. Ara exercia de cap de premsa de l'oficina de representació de la Comissió Europea a Barcelona, però durant l'etapa del tripartit va jugar un paper rellevant en l'àmbit d'exteriors. L'any 2004 va ser nomenat secretari de Cooperació Exterior.

A finals del 2006, ja en temps del segon tripartit, el llavors vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va situar-lo com a responsable de la secretaria d'Afers Exteriors. Però la seva trajectòria en el càrrec va ser efímera malgrat que va poder fer el pla d'acció exterior. Les desavinences entre ell i la directora general de Relacions Internacionals, Maria do Carmo Marques-Pinto de Dalmau, van portar Carod a destituir-los tots dos al cap de sis mesos. El mateix Royo va reconèixer haver tingut algun desacord amb la seva col·laboradora, però es va mostrar sorprès per la sobtada destitució i per no haver rebut cap explicació de Carod.

Ironies del destí: la persona que llavors va substituir Royo al capdavant d'Afers Exteriors va ser Roser Clavell. Ara el relleu a la cúpula de Diplocat anirà justament a la inversa. Royo passarà a ocupar-ne la secretaria general en la reunió que aquest consell celebrarà demà.

Un òrgan de recent creació

Va ser en l'última reunió del Govern abans de les eleccions del 25 de novembre quan es va acordar transformar el Patronat Catalunya Món en l'anomenat Diplocat. Es tracta d'una entitat público-privada al servei de l'executiu català que té com a missió definir una estratègia de diplomàcia pública dirigida a la societat civil internacional.

Un dels seus objectius és influir en la percepció que té de Catalunya l'opinió pública d'arreu del món. També és la seva funció projectar la marca Catalunya a l'exterior, promoure vincles amb organitzacions internacionals i facilitar la participació de la societat civil catalana en la diplomàcia pública.

stats