Mascarell crida a enfortir el perfil de Catalunya com a "país culte"

Arrenca al Palau de la Generalitat el lliurament de les Creus de Sant Jordi 2014

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet una crida aquest dimarts a enfortir el perfil de Catalunya com a "país culte". "Un país culte progressa millor, amb més benestar, més participació, més qualitat democràtica", ha destacat el conseller, convençut que amb aquest enfortiment de la vida cultural Catalunya "fa més sòlida la seva singularitat i aprofundeix la seva universalitat".

Ho ha dit en l'inici de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2014, en un Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat ple d'autoritats polítiques i institucionals de Catalunya. L'acte, presidit pel cap del Govern, Artur Mas, serveix per guardonar 27 personalitats, dues d'elles a títol pòstum, i a 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Entre els guardonats hi figuren l'escriptor gallec Suso de Toro, l'actriu Vicky Peña, l'historiador i religiós Hilari Raguer, el filòleg José Manuel Blecua, la fotoperiodista Joana Biarnés, l'escriptor Jaume Cabré, la pedagoga Rosa Gratacós, el periodista Josep Maria Martí i l'editor Lluís Pagès, entre d'altres. A títol pòstum també ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi l'actor i pallasso Joan Montanyès i el promotor social Lluís Martí.

Entre les entitats guardonades s'hi inclouen la Fundació Vidal i Barraquer, els sindicats CCOO i UGT a Catalunya (recollits pels seus respectius secretaris generals, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez), el grup Els Pescadors de l'Escala, la Federació d'Ateneus de Catalunya, la Federació de Salut Mental, l'Institut Pere Mata, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona o la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.

Més continguts de