Política 12/02/2016

Més proves apunten a un finançament irregular del PP de Madrid

Els papers de l'exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados revelen un possible finançament il·legal del PP de Madrid de dos milions d'euros, segons la Cadena SER. Aguirre es defensa: "He nomenat més de 500 càrrecs i dos m'han sortit malament"

Ara
3 min
Esperanza Aguirre, aquest divendres a l'Assemblea de Madrid. / EFE

BarcelonaDesprés de l'escorcoll de dijous a la seu del PP madrileny, apareixen més proves que evidencien un finançament irregular dels populars. Segons la Cadena SER, l'agenda de l'exsecretari general PP de Madrid Francisco Granados recull un total de dos milions d'euros que presumptament el PP de Madrid hauria rebut de l'empresari Javier López Madrid, membre del consell d'administració d'OHL i gendre de l'empresari Juan Miguel Villar Mir. D'acord amb aquests papers, l'empresari va fer multitud de pagaments a l'exgerent del PP de Madrid Beltrán Gutiérrez. Ara s'està investigant el període de temps que el PP va estar rebent aquestes quantitats de diners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, s'ha desmarcat dels dirigents imputats del seu partit i ha assegurat que se sent amb el suport de la direcció estatal després dels escorcolls ordenats ahir pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Aguirre, que ahir ja va negar que el PP madrileny es financés de forma il·legal, ha comparegut aquest divendres en la comissió d'investigació sobre corrupció política a l'assemblea de Madrid. La presidenta del PP madrileny ha fet gala de la seva trajectòria política, i ha asseverat que al llarg dels 33 anys en què ha estat a les institucions ha nomenat "més de 500 càrrecs, entre els quals només dos li han sortit malament". S'ha referit al seu ex número dos Francisco Granados –a presó per la seva implicació en la trama Púnica– i a l'exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López-Viejo, imputat en el cas Gürtel.

D'altra banda, ha assegurat que la corrupció està "destrossant" tots els partits, incloses les noves formacions polítiques com Podem i C's. "Els que creguin que la corrupció no els destrossa, estan molt equivocats", ha indicat la 'baronessa' popular. Aguirre sosté que els imputats del PSOE "multipliquen per deu" els del PP; a C's li ha recordat les "dues regidores de Valdemoro", i a Podem les investigacions de la UDEF sobre "els contractes de diners amb l'Iran".

La Guàrdia Civil es va personar aquest dijous a la seu del PP de Madrid i es va endur l'equip informàtic de l'exgerent regional dels populars Beltrán Gutiérrez. Prèviament, els agents havien entrat al seu domicili particular, i també al de l'empresari Javier López Madrid –que apareix en els papers de Granados–. La policia busca proves d'un finançament irregular de la formació en el marc d'una suposada trama corrupta encapçalada per l'exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados.

Ciutadans diu que la taca de la corrupció inhabilita Rajoy

El portaveu d'economia de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Toni Roldán, ha assegurat que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no pot ser "el líder del canvi" polític a Espanya perquè durant anys ha assumit uns alts nivells de corrupció al seu partit. Preguntat als passadissos del Congrés per si l'última operació policial contra la corrupció del PP de Madrid pot afectar les converses de Ciutadans amb el PP, Roldán ha alertat que, amb aquest tipus de casos, Rajoy "no pot liderar" la transformació a l'Estat.

El govern madrileny marca distàncies amb el PP

Enmig de l'escàndol, el conseller de Presidència i portaveu del govern a la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, ha marcat distàncies aquest divendres amb el PP regional –embolicat en casos de corrupció–. L'executiu pilotat per Cristina Cifuentes és "evidentment molt diferent", ha dit Garrido, i ha afegit que considera "impresentable" l'actuació dels dirigents involucrats en la trama. "Tenim una posició de tolerància zero amb la corrupció", ha dit, "acaba perjudicant-nos a tots", ha lamentat en declaracions a l'agència Efe. A més, ha recordat que el govern regional de Madrid es va personar l'estiu passat com a acusació particular en el procediment de Púnica.

En aquest sentit, ha demanat que el poder judicial actuï amb la "màxima celeritat possible" perquè els responsables de la corrupció "acabin a la presó". Sobre la possibilitat que el PP madrileny acabi en mans d'una gestora –com el de València–, Garrido ha assegurat que no té coneixement d'aquest assumpte.

stats