La ministra Maroto seria la vicepresidenta econòmica a Madrid si el PSOE derrota Ayuso

Sánchez s'estalvia fer un pas en fals com va passar amb Illa a Catalunya

2 min
El candidat del PSOE el 4-M, Ángel Gabilondo, i la ministra de Turisme, Indústria i Comerç, Reyes Maroto, en l'acte de presentació com a hipotètica vicepresidenta econòmica de la Comunitat de Madrid

MadridLa jugada de Salvador Illa a Catalunya va sortir bé a mitges i ara Pedro Sánchez es vol estalviar que la ministra Reyes Maroto hagi de deixar el govern espanyol abans de saber si efectivament podrà formar govern a Madrid després de les eleccions del 4 de maig. Així, l'actual titular d'Indústria, Turisme i Comerç deixarà l'executiu espanyol per ser vicepresidenta econòmica a la Comunitat de Madrid només si el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, assoleix la presidència. En cas contrari, Maroto seguiria sent ministra tot i conèixer-se la seva disposició a fer el pas a la política autonòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'escenari electoral dels últims mesos ha quedat clara la situació de provisionalitat a què s'exposen determinats ministres del govern de Sánchez. No només del PSOE, sinó també d'Unides Podem. El cas més sorprenent va ser el de Pablo Iglesias, el membre de més pes polític que hi havia del partit lila al consell de ministres, mentre que a les files socialistes es mouen peces secundàries que, tanmateix, el context de la pandèmia ha situat a l'agenda. Ferraz ha informat de l'hipotètic canvi de Maroto l'endemà que es conegués que l'Estat no demanarà proves PCR als europeus que viatgin a Espanya si ja estan immunitzats. La ministra podria fer el salt a Madrid a les portes d'una nova temporada turística crítica per a l'economia espanyola.

El primer precedent és el d'Illa, que va abandonar el vaixell per presentar-se el 14-F malgrat la tercera onada de la pandèmia. El líder del PSC al Parlament va guanyar les eleccions, però durant la precampanya va ser assenyalat constantment per compaginar la seva precandidatura amb les seves tasques al ministeri de Sanitat. Illa va reiterar que estava centrat al 100% en la lluita contra el coronavirus fins que no comencés la campanya, però el cert és que mentrestant participava en algun acte amb un clar accent preelectoral.

Acte de presentació a Ferraz

Amb la diferència que ella no és candidata efectiva sinó hipotètica, Maroto ha assistit aquest divendres a la presentació que li ha fet Gabildondo des de la seu estatal del PSOE, al madrileny carrer Ferraz. La ministra d'Indústria ha fet una crida a "aturar el duet de la plaça de Colón" i ha fet promeses de govern com per exemple destinar 1.300 milions d'euros per sostenir el teixit empresarial i un complement de l'ingrés mínim vital de 150 euros per als madrilenys més vulnerables. Algun dels companys del consell de ministres com el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha beneït el possible canvi de Maroto i ha remarcat que demostra la importància que el PSOE dona a la "recuperació econòmica" a Madrid. La vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, ha assegurat que "faria bé qualsevol paper" al govern autonòmic.

De fet, abans d'arribar al govern espanyol, Maroto va ser diputada a l'Assemblea de Madrid entre el 2015 i el 2018 i va exercir de portaveu del grup parlamentari en els àmbits d'economia, hisenda, turisme i comerç. Qui s'ha mostrat més escèptic amb l'anunci del PSOE ha sigut el candidat de Podem, Pablo Iglesias, que en una entrevista a RNE ha demanat "no vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo". "Jo em centraria en guanyar les eleccions i després ja parlarem de programes, equips i noms", ha afirmat.

stats