Política 19/03/2017

El PSC demanarà al PSOE que porti al Constitucional els pressupostos de la Generalitat "si contemplen el referèndum il·legal"

Iceta reclama que desaparegui "qualsevol menció" al referèndum i recorda el dictamen del Consell de Garanties

Efe
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant la seva intervenció en el Consell Nacional del PSC, aquest diumenge

BarcelonaEl PSC demanarà al PSOE que interposi un recurs d'inconstitucionalitat contra els nous pressupostos de la Generalitat si inclouen "qualsevol menció al referèndum il·legal", segons ha avançat aquest diumenge el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant el consell nacional del seu partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'acte, el primer que celebra aquest òrgan de govern dels socialistes catalans sorgit del seu últim congrés, Iceta ha fet aquest anunci, rebut amb aplaudiments, després de considerar que el dictamen "unànime" al respecte del Consell de Garanties Estatutàries, el màxim òrgan consultiu de la Generalitat, és "inequívoc" i diu que avui el Govern "no està en condicions de convocar un referèndum per al qual no té competències".

"Nosaltres", ha dit, "no deixarem de combatre qualsevol il·legalitat i ho fem en defensa de tots els catalans, en defensa de les institucions catalanes perquè ningú no les pugui posar en perill".

El fet de demanar-ho al PSOE és perquè només poden presentar recurs d'inconstitucionalitat o les institucions o un grup mínim de 50 diputats, i el PSC compta al Congrés només amb set representants.

El líder socialista ha mostrat la seva preocupació per "una situació dirigida per un govern políticament irresponsable, socialment insensible i parlamentàriament inestable", amb un objectiu "equivocat", que "divideix per meitats el país", i que aposta per un "procediment viciat d'il·legalitat". També ha criticat les eines que fa servir el Govern "absolutament inservibles", com "una llei de transitorietat jurídica, que ara diu que usem unes lleis i potser més endavant unes altres".

No se li acut "més mala manera de començar un projecte polític que pensar que l'objectiu justifica els mitjans, que els mitjans passen per desconèixer el marc legal, per limitar el paper de l'oposició, per relegar el Parlament a una cambra d'aplaudiments, quan les lleis es fabriquen fora i s'amaguen fins a l'últim moment". Iceta ha recriminat que quan s'actua "per la porta del darrere i de nit no s'està servint el país, s'estan destruint les institucions del país", i ha advertit que els socialistes no acceptaran "de cap manera que es contraposi democràcia i estat de dret". "Estarem vigilants i serem bel·ligerants contra qualsevol mecanisme o intent de desconèixer l'estat de dret", ha apuntat.

Encara que ha reconegut que no li agrada que qüestions que han de ser dirimides en l'àmbit polític acabin convertint-se en un procediment judicial, Miquel Iceta ha subratllat que "no hi ha dreceres, davant la il·legalitat, no podem desviar la mirada", i ha tornat a reclamar diàleg entre govern espanyol i Generalitat, advertint que no volen "frontisme" en la política catalana.

També ha criticat que el Govern "manipuli la realitat, perquè el que ha condemnat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per unanimitat és la desobediència, no la democràcia, que no barregin, que no diguin coses que no són", amb referència a les declaracions d'ahir del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En el seu discurs, Iceta també ha dit que cada dia que passa és "més evident que l'anomenat 'procés' no va enlloc" i ha donat a conèixer que, davant la possibilitat que es convoquin eleccions al Parlament els pròxims mesos, ja s'ha acordat que Carles Martí i Eva Granados siguin els responsables del programa electoral.

Junqueras lamenta l'actitud del PSC

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reaccionat a l'anunci dels socialistes catalans des de Badalona, on ha assistit al partit de bàsquet entre el Joventut i el Barça. "Malauradament el PSC sempre decideix posar-se al costat d'aquells que no ens volen deixar votar, com és el cas del PP, i no pas al costat dels ciutadans de Catalunya, que volen exercir els drets fonamentals, com és el dret de vot", ha indicat en relació al discurs d'Iceta. Segons el número dos del Govern, el PSC s'ha allunyat "molt, molt i molt" de la seva història i "del que hauria de ser el seu futur".

stats