Política 22/03/2021

La moció de censura del PSOE a Castella i Lleó també fracassa

Ciutadans es manté lleial al govern del popular Alfonso Fernández Mañueco

i
Mireia Esteve
3 min
El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el vicepresident, Francisco Igea, durant el debat de la moció de censura

BarcelonaEl mateix dia que el PSOE i Ciutadans presentaven una moció de censura a Múrcia per fer caure el govern del PP -no va prosperar-, els socialistes n'anunciaven una altra a Castella i Lleó. Aquesta última, però, estava destinada al fracàs. La iniciativa no comptava des de l'inici amb el suport del partit taronja, que forma part del govern de coalició que lidera el popular Alfonso Fernández Mañueco. Francisco Igea, el líder de Ciutadans en aquesta comunitat i un dels crítics amb Inés Arrimadas, es manté fidel al PP i, des d'un inici, va blindar el pacte de govern amb els conservadors. Dues setmanes després de presentar-la, aquest dilluns s'ha debatut i votat la iniciativa, que ha acabat en no res perquè els socialistes necessitaven 41 vots per tirar-la endavant i només han aconseguit els seus 35 diputats i els dos de Podem.

El bloc dels onze diputats de Ciutadans s'ha mantingut granític i ha votat en contra de la moció. A diferència de Múrcia, en aquest cas el grup taronja només ha patit una fuga en els últims dies: la de María Montero, que ha passat a ser diputada no adscrita i s'ha abstingut a la votació. Això no ha fet perillar el govern de coalició, perquè els socialistes necessitaven quatre diputats més que votessin a favor perquè prosperés la moció. La diputada de Vox Fátima Pinacho hi ha votat en contra, mentre que l'altre diputat que integra el grup mixt i que es va presentar per la candidatura Per Àvila, Pedro José Pascual, s'ha abstingut, com també ho ha fet el diputat de la Unió del Poble Lleonès (UPL) Luis Mariano Santos. El grup mixt el formen cinc diputats: dos de Podem, una diputada de Vox, un del grup Per Àvila i un altre d'UPL.

Amb aquesta correlació de vots, els socialistes han obtingut 37 vots a favor, 41 en contra i 3 abstencions, uns números insuficients perquè la moció hagi tirat endavant. Només en el cas que s'hagués trencat el grup de Ciutadans, la moció podria haver tingut alguna opció de prosperar. L'escenari era poc probable en aquest cas i, de fet, el vicepresident i portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea (Cs), ha refermat durant el debat la seva lleialtat al govern del PP i ha carregat contra "l'obscè joc polític" que considera que representa la moció de censura. En aquest sentit, ha lamentat que la iniciativa l'hagi gestat el cap de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo. "La moció no s'ha forjat en aquesta terra, s'ha forjat a la Moncloa", ha afirmat.

A l'inici del debat, el portaveu socialista a les Corts de Castella i Lleó i candidat a la presidència, Luis Tudanca, ha defensat la moció perquè creu que "la corrupció" mereix un "càstig exemplar", però Mañueco l'ha acusat d'estar "rapinyant suports amb intrigues" per intentar que prosperi la iniciativa contra ell i ha augurat que s'endurà "una bufetada d'honradesa, dignitat i lleialtat". "Avui ha guanyat Castella i Lleó i ha perdut Pedro Sánchez", ha afirmat el líder del PP, Pablo Casado, després de la votació. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, per la seva banda, ha fet un tuit on ha assegurat que la moció "estava fora de lloc" perquè el el pacte de govern s'està "complint".

PP i Ciutadans han fet fracassar la moció de censura, però pel camí han perdut la majoria absoluta dels 41 diputats que tenien fins ara al Parlament lleonès –perquè la fins ara diputada de Ciutadans María Montero ha abandonat el grup i ha passat a ser no adscrita–. Això vol dir que passen a ser un govern en minoria i que hauran de negociar totes les iniciatives parlamentàries i de govern que presentin amb la resta de grups parlamentaris.

stats