L'unionisme sua per omplir els únics dos autobusos que portarà a la manifestació contra l'amnistia de Barcelona

Els autocars, que sortiran de Madrid i Navarra, no estan ni plens a dos dies de la marxa

2 min
Elda Mata, durant la presentació de la manifestació contra l'amnistia

Barcelona"Trens i avions plens i molts autocars". El vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), Álex Ramos, donava per fet aquesta setmana que un bon nombre de ciutadans d'arreu de l'Estat desembarcarien a Barcelona diumenge per assistir a la manifestació contra l'amnistia. La mobilització, però, podria no ser tan massiva com suggeria el número 2 de l'entitat espanyolista. Segons ha pogut saber l'ARA, l'unionisme només ha aconseguit muntar dos autobusos des de l'Estat i ni tan sols estaven plens aquest dijous. Un sortirà dissabte a la nit des de la plaça de toros de Las Ventas de Madrid i l'altre, a la mateixa hora, des de Pamplona, amb preus que ronden dels 50 als 70 euros. L'entitat confiava que també s'organitzessin autobusos des de València o Saragossa, però no en sortirà cap ni de la capital del País Valencià ni de l'Aragó.

Aquesta xifra contrasta amb els 200 autobusos que el PP va assegurar que havia mobilitzat per a la concentració contra l'amnistia del 24 de setembre a Madrid. Fonts de la direcció del PP han explicat que aquest cop no han organitzat autocars perquè no són els convocants de la protesta i que s’han limitat a fer una crida pública a assistir-hi. Fonts del PP català han defensat, en declaracions a l'agència Europa Press, que la mobilització s’ha de sustentar amb ciutadans de Catalunya, tot i reconèixer que en aquesta autonomia el partit no té gaire afiliació. “Que vinguin 15 autobusos amb 700 persones no marcarà l’èxit o no de la manifestació”, admeten. La presidenta de SCC, Elda Mata, com ja van fer dimarts durant la presentació de la manifestació, no ha confirmat a l'ARA el nombre d'autobusos que vindran afirmant que no ho coordina l'entitat sinó particulars o altres associacions i que en venir de "diverses procedències" desconeixen quants n'arribaran.

Renfe sí que ha confirmat a aquest diari que l'entitat no ha reclamat "serveis suplementaris", és a dir, més freqüència de trens, per garantir que tothom que vulgui assistir a la manifestació a Barcelona pugui fer-ho al tractar-se d'un dia "excepcional". SCC havia denunciat que diverses persones els havien avisat que tenien intenció de venir, però que s'havien trobat que els trens estaven "plens i saturats". Si bé és cert que els quatre trens que surten de Madrid fins a Barcelona a primera hora de diumenge estan plens, encara hi ha places als quatre trens de la companyia francesa Ouigo i la italiana Iryo que fan el trajecte de la capital espanyola a la catalana. També hi ha bitllets de vol entre les dues ciutats que permetrien ser a la manifestació sortint el mateix dia.

La presència dels principals dirigents de la dreta a Barcelona sembla no haver esperonat la ciutadania de l'Estat a mobilitzar-se. I és que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo; la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso; la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, i altres barons territorials com el murcià Fernando López Miras, ja han confirmat la seva assistència a la marxa que sortirà del passeig de Gràcia i acabarà a la Gran Via. També vindrà la plana major de l'extrema dreta amb el president de Vox, Santiago Abascal, al capdavant; acompanyat del secretari general, Ignacio Garriga; la portaveu, Pepa Millán, o l'eurodiputat Jorge Buxadé, vicepresident d'acció política del partit. Ciutadans també posarà tota la carn a la graella, i vindran el secretari general, Adrián Vázquez; el president a Catalunya, Carlos Carrizosa; la portaveu al Parlament, Anna Grau, i l'eurodiputat Jordi Cañas.

stats