Política 05/11/2016

Venturós: "Sembla mentida que hi hagi una ordre de detenció contra una alcaldessa i que Interior ho desconegui"

L'alcaldessa de Berga coincideix amb el Govern que l'origen del problema és l'Estat però critica el paper de la conselleria de Jordi Jané

Ara
2 min
L'alcaldessa de Berga surt dels jutjats

BarcelonaL'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha criticat el paper de la conselleria d'Interior en la seva detenció aquest divendres. En una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, Venturós ha coincidit amb el Govern que l'origen del problema és l'Estat, però diu que esperaven "poder parlar amb la conselleria sobre com procediríem davant d'una ordre de detenció d'un poder espanyol". També li "sembla mentida" que Interior "desconegués una ordre de detenció contra una alcaldessa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres el conseller d'Interior, Jordi Jané, va defensar el paper dels Mossos d'Esquadra i va recordar que actuaven com a "policia judicial", en compliment del mandat d'un jutge. Per això va dir que el departament, i el Govern, no sabien res de l'ordre de detenció contra l'alcaldessa de Berga.

Reclama un canvi d'estratègia de la conselleria d'Interior

Venturós ha reclamat "un canvi d'estratègia" al departament d'Interior "almenys perquè hi hagi un suport cap als càrrecs electes que decideixin desobeir". L'alcaldessa de Berga no ha amagat el "malestar" que ha originat en el si de la CUP la seva detenció: "Havíem de fer passos units. Encara que no estiguem d'acord en la desobediència, el Govern té responsabilitats", ha dit.

L'alcaldessa coincideix amb el Govern que "l'origen del problema és l'Estat", però no s'explica que la conselleria encapçalada per Jordi Jané desconegués l'ordre de detenció: "No entenem que una situació així no la conegués". Segons Venturós, tant el Govern com la conselleria i tots els càrrecs polítics han de trobar la fórmula per "treballar d'una altra manera" perquè "els càrrecs electes puguem desobeir".

"Tornaria a fer el mateix"

Tot i que en l'últim escrit en què s'acordava la seva llibertat provisional el jutge advertia que, en cas de desobeir una nova situació, Venturós podria acabar a la presó, l'alcaldessa ha assegurat que tornaria a "fer exactament el mateix": "No tinc por", ha dit.

Tot i així, Venturós ha recordat que ara mateix no hi ha prevista cap altre citació i considera que és difícil que hi torni a ser, perquè ahir ja va declarar davant del magistrat del cas. L'alcaldessa assegura que el seu és un cas "eminentment polític que s'ha judicialitzat".

Creu que ara ha de ser el jutge i la Fiscalia qui determinin si mantenir l'estelada al balcó de l'Ajuntament és un delicte electoral, que està penat amb dos anys d'inhabilitació i una multa.

Per saber-ne més: el xoc amb l'Estat es trasllada als municipis

stats