Neix la Conferència Nacional Antirepressiva, un espai per fer "front comú contra la repressió"

Està organitzat per tretze entitats i es reunirà el 2 d'octubre a la Universitat de Girona

2 min
Membres de les entitats organitzadores aquest dimecres a l'antiga presó de la Model

BarcelonaL'endemà del quart aniversari de l'1-O, Girona serà l'epicentre de les reivindicacions independentistes. Ara fa un mes, l'ANC i Òmnium ja van anunciar que el 2 d'octubre hi hauria tres marxes pel territori: una de Sant Julià de Ramis a Aiguaviva, una altra de Vinaròs a la Ràpita i una última encara per concretar que anirà d'un poble de la Franja a un municipi de Ponent. Precisament el primer d'aquests recorreguts travessarà el centre de Girona, ciutat on el mateix dia el sobiranisme es reunirà per fer front comú contra la repressió: aquest dimecres tretze entitats han presentat la Conferència Nacional Antirepressiva, un acte que se celebrarà a la Universitat de Girona el 2 d'octubre. Fonts de les entitats expliquen que les dues accions seran coordinades, però encara falta concretar-ne les hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, aquest dimecres s'ha oficialitzat la convocatòria de la conferència des de l'antiga presó de la Model de Barcelona. Els objectius de l'espai aniran des de "conèixer quins són els mecanismes de repressió que fa servir l'Estat com la violència policial, les citacions judicials o les amenaces" fins a posar en comú les estratègies jurídiques utilitzades. També es tractaran temes com el paper de les famílies, l'impacte psicosocial de les víctimes i les eines per organitzar-se o intentar calcular l'abast de la repressió arreu del país.

Així doncs, la fita de la conferència és "fer front comú" contra la repressió i crear un "espai de confiança i coordinació". De moment no es plantegen que els partits polítics s'hi sumin i afirmen que cadascú lluita en la seva "trinxera", però admeten, al mateix temps, que l'estratègia de l'independentisme és comuna. Són paraules del president de l'Associació Memòria Contra la Tortura, Ramon Piqué, en la presentació de la conferència aquest dimecres. A part de l'ANC, Òmnium i l'Associació Memòria Contra la Tortura, les altres entitats organitzadores són l'Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans, Bages pels Drets Civils, Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, Col·lectiu Mares i Àvies per la República, Comissió de la Dignitat Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Plataforma Defensem l’1 d’Octubre, Plataforma 3 d’Octubre, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes.

En aquest sentit, Piqué ha condemnat que la "repressió espanyola és pròpia d'estats autoritaris" i ha dit que amb la conferència intenten preparar-se encara més per "una lluita que no ha acabat". "Cal fer prevaldre la capacitat de resposta del poble", ha afirmat. Entre els ponents de la conferència hi haurà l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, la també exparlamentària cupaire Gabriela Serra, l'exlíder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín, i diversos advocats i juristes.

stats