Política 28/07/2021

ANC i Òmnium faran que l’aniversari de l’1-O surti des de la Catalunya Nord i el País Valencià i travessi el territori

Les entitats convoquen accions per tot el país per a l'1, 2 i 3 d'octubre

3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa a la Plaça de Catalunya per anunciar les mobilitzacions de l'1 al 3 d'octubre

BarcelonaSi la Diada unirà el front del carrer amb l'institucional amb una marxa d'Urquinaona al Parlament, l'aniversari de l'1-O tornarà a connectar el moviment independentista amb el territori. I no només amb les comarques catalanes, sinó que les urnes del referèndum –les grans protagonistes de la jornada– travessaran la frontera amb França i el País Valencià, ja que dues de la desena de protestes sortiran des de la Catalunya Nord i Vinaròs. La meta que s'han marcat l'ANC i Òmnium és que el territori es reactivi almenys durant tres dies: l'1, 2 i 3 d'octubre. Aprofitant que enguany aquestes dates cauen en cap de setmana, les entitats han convocat protestes arreu del país durant 72 hores. De fet, les de l'aniversari de l'1-O formen part del cicle de mobilitzacions que comencen amb la Diada i ANC i Òmnium les emmarquen totes en un mateix lema: "Lluitem i guanyem la independència". Les entitats han presentat les mobilitzacions aquest dimecres des de la plaça Catalunya de Barcelona, lloc on ara fa quatre anys van seguir l'escrutini dels resultats de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la fita de les protestes –i així ho constata el lema– és pressionar per tornar a veure la independència com un objectiu assequible en un futur pròxim, l'esperit de les protestes serà un homenatge a la tardor del 2017. Les manifestacions començaran l'1 d'octubre amb un acte des de la Catalunya Nord –el poble encara no s'ha escollit–, un territori que ha esdevingut epicentre de les accions independentistes en els últims mesos, amb l'acte, per exemple, de l'aniversari d'Òmnium fa dues setmanes. En bona part això s'explica perquè a la Catalunya Nord hi poden ser els exiliats, tot i que la tria de les entitats per l'aniversari del referèndum no respon a aquest motiu: tot començarà a la Catalunya Nord perquè allà també s'hi va iniciar l'1-O, amb l'emmagatzematge de les urnes.

Unes urnes que, igual que van fer el 2017, travessaran la frontera francesa en cotxe. Enguany ho faran, però, amb una columna de vehicles que anirà des de la Catalunya Nord a Figueres. La jornada acabarà a la ciutat empordanesa amb un concert. En paral·lel, el mateix dia es convocaran actes en poblacions del territori que van ser protagonistes durant el referèndum.

Noves mobilitzacions el 2 i 3 d'octubre

No tot acabarà el dia que es compliran quatre anys del referèndum, sinó que el 2 i 3 d'octubre també hi haurà accions per tot el país. L'endemà de l'1-O les entitats convocaran tres marxes pel territori: una de Sant Julià de Ramis a Aiguaviva, una altra de Vinaròs a la Ràpita i una última encara per concretar que anirà d'un poble de la Franja fins a un municipi de Ponent. Algunes d'elles, com la que sortirà de Sant Julià de Ramis i travessarà Girona, trepitjarà alguns paratges que fa una setmana Jordi Turull ja va recórrer amb la seva Travessa per la Llibertat i, de fet, la llargada de les marxes serà semblant: unes cinc hores caminant.

El cicle de mobilitzacions conclourà el 3 d'octubre amb un homenatge a la vaga general del 2017. I les entitats que llavors van fer possible l'aturada hi seran ben presents: s'organitzarà un acte a Barcelona amb la Plataforma 3 d'Octubre i els sindicats i organitzacions que van convocar la vaga posterior al referèndum.

"L'1-O es vol enterrar"

La mateixa Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha acceptat que les protestes tindran un profund element de record a la tardor del 2017, però ha assegurat que això és compatible amb l'exigència de tornar a intentar assolir la independència. Paluzie creu que reivindicar l'1-O és un missatge clar a les institucions: "Estem en un moment en què l'1-O es vol enterrar", ha assegurat, i ha afegit que els objectius polítics sembla que estiguin virant. L'objectiu de les entitats, doncs, és que el carrer pressioni per reconduir-los.

stats