Política 11/10/2016

Neix una plataforma per recuperar la federació catalana del PSOE

Els impulsors creuen que el PSC és una "anomalia" que lesiona la "cohesió territorial espanyola" i critiquen que el partit prioritzi "reivindicacions catalanistes alienes als interessos dels seus votants"

Marc Toro
2 min
Pedro Sánchez, entre Iceta i Parlon, a la festa dela rosa

BarcelonaEl PSC ha deixat clar que no es mourà del 'no' a la investidura de Mariano Rajoy i que, si cal, trencarà la disciplina de vot al Congrés. Una posició ferma i que cap dels dos candidats a liderar el partit, Miquel Iceta i Núria Parlon, creu que hagi de suposar un trencament amb el PSOE. L'exdirigent del PSC, C's i UPyD Julio Villacorta, però, considera que l'actitud dels socialistes catalans és deslleial i ha decidit fer un pas endavant amb uns objectius clars: recuperar la federació catalana del PSOE -extinta el 1978-, aconseguir el "reconeixement" per part dels òrgans de direcció a Ferraz i participar

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així consta en el manifest de la plataforma per a la recuperació de la Federació Socialista Catalana, presentada aquest dilluns per Villacorta en un acte a Barcelona. El document, que defineix el PSC com una "anomalia" que lesiona la "cohesió territorial espanyola", critica que el partit s'hagi "entestat en una acció política que ha prioritzat reivindicacions catalanistes alienes als veritables interessos dels seus votants".

"En aquests últims temps, quan la deriva sobiranista ha portat el país a una tensió màxima, la manca de presència del PSOE a Catalunya ha lligat de mans el partit i ha limitat la seva capacitat de resposta davant els projectes polítics que busquen minar la igualtat social i la unitat territorial espanyola", afegeix el manifest.

El mateix Villacorta va insistir en l'acte que la seva idea no és "formar un partit", sinó que el PSOE els "reconegui", una fita per a la qual la plataforma farà "tots els moviments i tota la pressió" possibles. Això sí, va deixar clar que si l'autoritat que surti del pròxim congrés del PSOE desautoritza el seu projecte, aquest quedarà "bloquejat del tot".

El PSC, escèptic amb la iniciativa

Fonts de la direcció del PSC admeten que coneixien els moviments de Villacorta des del comitè federal a Ferraz que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez, però recorden que la trajectòria política de l'exdirigent del PSC ha estat sempre "erràtica" i creuen que la seva iniciativa tindrà "molt poc èxit". "No crec que el PSOE ho avali", comenta un membre de l'executiva, i un altre afegeix que si el PSOE volgués tirar endavant una operació d'aquesta magnitud, aniria a buscar polítics "en actiu", com alcaldes o diputats.

stats