Política 05/04/2018

Òmnium, protagonista sorpresa al debat de Podem

Els adversaris de Domènech li retreuen el seu suport a l’entitat cultural catalanista

Ot Serra
2 min
Membres de la llista 'A les places Podem' amb cartells contraris a Òmnium

BarcelonaL’últim debat de candidatures a les primàries de Podem Catalunya tenia un convidat -ràpidament expulsat- sorpresa: Òmnium Cultural. Els membres de la llista de la senadora Celia Cánovas, una de les que s’han mostrat més crítiques amb la concurrència de Xavier Domènech per la seva condició de líder dels comuns, van marxar a l’inici de l’acte exhibint un cartell amb el missatge “No som Òmnium Cultural”, acompanyat d’una fotografia: hi apareixia Domènech a la plaça Sant Jaume en la concentració de suport a l’entitat pels escorcolls de la Guàrdia Civil del 15 de març. Casualment, a la segona fila, amb Albano Dante Fachin, el dimitit secretari general del partit lila que ha originat aquestes primàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Són classistes; això no és Podem”, argumentaven des de la candidatura A les places Podem, ja fora de la sala de la Nau Bostik de Barcelona, on va tenir lloc el debat. “Defensen un catalanisme exclusivista, antixarnego”, aclarien. La seva denúncia és que, en nom de Podem, Domènech defensi una entitat que ha utilitzat aquest “concepte” de cultura per “quedar-se les subvencions de la Generalitat dels últims 20 o 30 anys”. Consultat per l’ARA, un d’ells justificava la seva queixa amb un exemple peculiar: “Fa anys Jordi Sànchez -expresident de l’ANC- anava a l’aeroport amb pantalons i xancletes a l’hivern i deia als estrangers: «Tot en català»”.

Predomini del castellà

Lluny de ser “tot en català”, durant el debat va predominar l’ús del castellà en tots els candidats excepte en el cas de Domènech i la membre de la seva llista i diputada al Congrés Mar García. Les crítiques a Òmnium també van sortir enmig de l’acte: Ana Lupe, en representació de la llista Entre totes Podem, també va fer seu el nou lema “No som Òmnium Cultural” i va subratllar la necessitat de deixar clar que el partit lila “no és independentista”.

De fet, la voluntat de distanciar-se de l’independentisme va ser una de les principals reivindicacions d’alguns candidats i persones del públic. “He arribat a la conclusió que la independència unilateral és impossible”, va esgrimir el candidat independent Cristian Medrano, després de citar el cas de Kosovo. A Domènech li van retreure que defensi que Catalunya esdevingui un estat confederat amb Espanya, i el líder dels comuns va tirar d’equilibrisme per parlar d’un “país de països” i que la “pàtria és un projecte compartit”. Tot i les apel·lacions directes a com compaginaria els dos càrrecs -a Podem i a CatComú-, va recordar que ha guanyat dues eleccions generals com a representant d’En Comú Podem. Domènech va esquivar les crítiques i es va centrar en les propostes per al partit. Finalment, durant el debat va predominar l’intercanvi de plantejaments i a la fotografia final tots els candidats van alçar el puny al crit de “ Sí se puede ”. En veu baixa, un membre del públic reclamava: “Unitat! Unitat!”

stats