Política 03/03/2020

Noelia Bail i Conchi Abellán es disputaran les primàries de Podem

Sis candidats s'han presentat per encapçalar les llistes al Parlament

Mireia Esteve
3 min
L'actual secretària general de Podem Catalunya, Noelia Bail

BarcelonaLa fins ara secretària general de Podem, Noelia Bail, fa el pas i es presentarà a les primàries que el partit impulsa per triar les persones que formaran part de les llistes de la formació –que anirà en coalició amb Catalunya en Comú– de cara a les pròximes eleccions catalanes. Tal com va avançar l'ARA, l'entorn de Bail, destituïda per la direcció estatal de Podem, havia decidit presentar candidatura i l'únic dubte era si ella en seria la cap de llista. Aquest dimarts, s'han fet públics els candidats que s'han postulat i Bail es disputarà les primàries amb l'actual diputada Conchi Abellán, que ja va presentar la seva candidatura dissabte i que compta amb l'aval del líder de Podem, Pablo Iglesias. Sigui com sigui, el partit lila negociarà el seu lloc en la candidatura que presentaran els comuns i que encapçalarà una de les coordinadores de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach (també militant de Podem).

Els seus no seran els únics noms que podrà triar la militància, ja que s'han presentat un total de sis candidats per encapçalar la llista. A més de Bail i Abellán, són Luisa Martín, Elena Villaoslada, David Membrilla i Hagen Rider, tots ells sense cap càrrec institucional*. A banda dels possibles caps de llista, també s'han fet públiques les persones que volen formar part de la candidatura a partir del número 2. Totes elles participaran en la votació interna per escollir els representants del partit lila.

Els actuals diputats al Parlament, Lucas Ferro i Yolanda López, que donen suport a Abellán, són alguns d'aquests noms. Aquest dissabte tots tres diputats van protagonitzar l'acte de presentació de Podem ets tu, el nom de la candidatura d'Abellán per a aquestes primàries, a la qual també hi participa el director artístic de BCN216 i membre de l'ESMUC, David Albet. La diputada va defensar que Podem mantingui "la seva autonomia", però que "cooperi" amb "forces germanes", en referència als comuns. A més, també va defensar l'etapa que ha obert el govern de coalició a l'Estat. "Podem és avui més imprescindible que mai i és la millor garantia perquè no es repeteixi aquest mal govern", va dir en referència al Govern presidit per Quim Torra.

Per la candidatura de Bail -que porta per nom Això és Podem-, també han fet el pas el fins ara secretari d'organització de Podem, David Clarà, i un dels impulsors de la ILP sobre la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), Diosdado Toledano. Tots dos donen suport a Bail, que a banda de presentar-se com a cap de llista, també s'ha presentat per formar part del cos de la candidatura que elegeixin els inscrits. En un comunicat, la candidatura de Bail defensa una "coalició electoral estable" entre Podem i els comuns que vagi més enllà de les cites electorals i que es coordini a partir d'un "òrgan de direcció compartit i plural". Bail també defensa un "model federal" de l'Estat i és crítica amb els pressupostos de la Generalitat, que el Govern ha pactat amb el suport dels comuns.

El procés de primàries que ha obert el partit el pilotarà una gestora que capitaneja Rosa Cañadell. Més de la meitat de l'executiva que liderava Bail va demanar fa unes setmanes renovar els òrgans interns del partit. Una petició que va acceptar la direcció de Podem a Madrid i que va portar al cessament de Bail i al nomenament de la gestora fins al mes de maig, quan està prevista una assemblea ciutadana per triar un nou secretari general i un nou consell ciutadà.

*Aquest dimecres, el partit va publicar els candidats definitius i va corregir l'error del dia anterior. Havia situat Luisa Martín, Elena Villaoslada, David Membrilla i Hagen Rider com a candidats a cap de llista, però en realitat, d'aquests només s'hi havia presentat David Membrilla -a més de Bail i Abellán-, la resta eren candidats per formar part de la candidatura, però no encapçalar-la.

stats