Tribunals
Política 17/01/2023

El nou TC abordarà la llei de l'avortament de Zapatero al seu primer ple

Conde-Pumpido prioritza també els recursos sobre la llei de l'eutanàsia i la llei Celaá

3 min
El president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido

MadridEl nou Tribunal Constitucional (TC) es posa en marxa amb l'objectiu de treure del calaix recursos pendents com la llei de l'avortament de José Luis Rodríguez Zapatero, recorreguda pel PP l'any 2010, que s'abordarà en el primer ple els dies 7, 8 i 9 de febrer. El ponent de la sentència és el conservador Enrique Arnaldo, que si no troba suports a la seva proposta al ple haurà de cedir l'encàrrec a un altre magistrat. El nou president de l'òrgan de garanties, Cándido Conde-Pumpido, vol prioritzar qüestions de pes i agilitzar la resolució de normatives importants impugnades per la dreta. Així, al segon ple del febrer -els dies 21, 22 i 23 de febrer- s'estudiarà la llei de l'eutanàsia i al tercer -el 7, 8 i 9 de març- la nova llei d'educació, la Lomloe, més coneguda com a llei Celaá.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conde-Pumpido, que va assolir la presidència del TC la setmana passada gràcies al suport de la majoria progressista -excepte de la magistrada María Luisa Balaguer, que li va disputar el càrrec-, ha traslladat les seves intencions als membres de la institució en un ple governatiu celebrat aquest matí. La seva idea és desencallar els temes de "més repercussió política i social" i els que tenen més antiguitat. El primer serà la llei de l'avortament de Zapatero, justament en plena polèmica pel suposat protocol "pro vida" de Castella i Lleó, que la Moncloa considera que vulnera preceptes d'aquella norma. Ja fa dotze anys que està pendent de resoldre's el recurs del PP contra aquella llei que, fins i tot, ha estat modificada amb una reforma que el Congrés va aprovar el desembre passat i que permet les noies de 16 anys interrompre l'embaràs sense consentiment patern. Està previst que al febrer passi pel Senat per a la seva convalidació final.

Composició interna

Al ple d'aquest dimarts també s'ha decidit l'organigrama intern del tribunal: la sala primera -formada per la secció primera i la secció segona- estarà presidida per Conde-Pumpido. Ell presidirà la secció primera, integrada per Concepción Espejel i María Luisa Segoviano. La secció segona queda formada només per dos magistrats: Ricardo Enríquez, que la presidirà, i Juan Carlos Campo. La sala segona -de la qual formen part la secció tercera i la secció quarta- estarà presidida per la vicepresidenta del tribunal, Inmaculada Montalbán. Ella també presidirà la secció tercera, al costat de César Tolosa i Laura Díez. Finalment, la secció quarta estarà liderada per María Luisa Balaguer i en són membres Ramón Sáez i Enrique Arnaldo. Amb aquesta distribució, totes les seccions tenen majoria progressista excepte la segona, que només té dos membres, un de cada sector.

Els magistrats que ja tenien ponències assignades les mantenen i les que estaven encarregades als quatre que van abandonar el càrrec fa uns dies es reparteixen segons l'ordre d'antiguitat i major edat dels anteriors i nous membres del tribunal. Per exemple, el recurs d'Alberto Rodríguez per la seva retirada de l'escó del Congrés passa a mans de María Luisa Segoviano. El recurs contra la reforma legal que retirava competències al Consell General del Poder Judicial mentre estigués en funcions, que tenia sobre la taula Juan Antonio Xiol, ara l'assumeix César Tolosa. L'exministre Juan Carlos Campo es queda la carpeta del fins fa poc president, Pedro González-Trevijano, i que inclou la creació del fons complementari de riscos de la Generalitat, la fórmula que es va crear per assumir les fiances del Tribunal de Comptes en la causa de l'1-O i d'Exteriors. Per últim, la catalana Laura Díez farà la ponència, entre altres coses, del decret que esquiva la imposició del 25% de castellà a l'escola i de la llei Celaá.

stats