Política 19/12/2012

ICV i la CUP acusen Mas i Junqueras d'apropiar-se el dret a decidir

El PSC veu ambigu el pacte CiU-ERC per fer una consulta el 2014. El PPC i Ciutadans creuen que l'acord divideix el Parlament

Ara
2 min
Dolors Camats i David Fernández, dilluns al Parlament / XAVIER BERTRAL

BarcelonaICV i la CUP critiquen que CiU i ERC hagin "patrimonialitzat" el dret a decidir en l'acord de governabilitat assumit entre les dues formacions que farà possible aquest divendres la investidura d'Artur Mas i que fixa la consulta d'independència per al 2014. En declaracions a RAC1, Dolors Camats troba que el pacte "és un acord entre dos partits" i "és un mal inici per assegurar que la consulta es pugui fer amb garanties". "És la consulta de CiU i ERC, no és encara la del poble de Catalunya", ha dit. Camats ha lamentat que el pacte també prevegi més retallades. "La política d'austeritat és la que hem de canviar, i aquesta no es modifica", ha remarcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la CUP, David Fernàndez veu amb "certa preocupació" la "patrimonialització partidària del dret a decidir". També ha dit que esperaven que el text digués que la consulta fos vinculant. Fernàndez ha reclamat un acord "multipartit" per a la consulta que també inclogui la societat civil.

D'altra banda, el PSC també ha criticat el pacte. El primer secretari, Pere Navarro, creu que "fer un pacte de Govern amb un únic element nuclear [consulta] és una opció equivocada". En una entrevista a 'Els matins' de TV3, Navarro ha dit que l'acord entre CiU i ERC era "previsible", però ha remarcat que ara cal conèixer-ne el contingut, ja que el document fet públic és "molt ambigu", ha subratllat. Navarro també ha reblat que el PSC està a favor del dret a decidir, però en un "marc legal" i d'una manera "acordada", i ha demanat que es defineixi quin serà "exactament" aquest marc legal.

El PPC ha anat més enllà i ha carregat de valent contra el pacte. "És l'acord de l'exclusió i ja sabem que la legislatura té data de caducitat", ha dit Enric Millo en una entrevista a RAC1. Millo ha afirmat que el pacte entre Mas i Junqueras "exclou el diàleg", provoca "confrontació" i és "un acord de divisió". En el mateix sentit, s'ha posicionat Jordi Cañas, de Ciutadans, que ha qualificat el pacte de "la suma que divideix". Cañas troba que Mas "és un titella en mans d'ERC".

stats