PROTAGONISTA COL·LATERAL
Política 07/11/2020

Els dos nous amics del rei que la corrupció ha fet emergir d’entre les ombres

Milionari mexicà i militar a la reserva

Quim Bertomeu
2 min
Els dos nous amics del rei que la corrupció ha fet emergir d’entre les ombres

A mesura que s’han anat succeint els escàndols del rei emèrit han anat apareixent a la llum pública un seguit de personatges pròxims a Joan Carles que fins llavors havien estat a l’ombra. Una espècie de cort que ha estat a prop seu en els afers tèrbols o que, si més no, li ha ofert ajuda per intentar superar-los. El cas més evident és el de la seva examant, Corinna Larsen, però han aparegut també altres noms com el de Pepe Fanjul, un magnat del sucre, o el del català Josep Cusí, que va pagar la meitat del viatge de noces dels actuals reis. Aquesta setmana n’han aparegut dos de nous presumptament vinculats a l’ús de targetes opaques per part del rei emèrit. Són el milionari mexicà Allen Sanginés-Krause i el militar Nicolás Murga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la investigació judicial, Sanginés-Krause és al darrere dels comptes bancaris d’on provenien els fons de les targetes. El mexicà no és un desconegut del tot. La revista Vanity Fair ja li dedicava el 2017 un reportatge perquè el seu nom apareixia entre els evasors fiscals dels Papers de Panamà. Establert al Regne Unit, gran part de la seva trajectòria l’ha fet al banc Goldman Sachs i ara figura com a soci de diversos fons d’inversió, a través dels quals ha fet negocis a Espanya, com la compra de l’Hotel Villa Magna, un dels més luxosos de Madrid. Entre les seves propietats consta un castell a Irlanda, on feia recepcions amb Joan Carles de convidat. En un dels fons, BK Partners, el mexicà hi exposa un perfil oficial. Un doctorat a Harvard, la doble nacionalitat mexicana i anglesa i el domini de l’anglès, l’espanyol, l’alemany, el francès, l’italià i el rus.

El segon amic de l’exmonarca en aquest afer, el tinent coronel de l’exèrcit de l’aire Nicolás Murga, sí que era un desconegut del tot. Ara se l’investiga per haver sigut presumptament el testaferro dels diners que Sanginés-Krause posava a disposició de la família reial. Murga ha estat sempre fora del focus malgrat que fins fa un any i durant almenys una dècada va ser un dels ajudants més pròxims de Joan Carles. Divendres va transcendir que s’ha obert una nova investigació contra l’exmonarca -la tercera-. La cort encara es pot fer més gran.

stats