Política 26/03/2012

Oriol Pujol admet que la geometria variable "potser no donarà més de si"

El nou secretari general de CDC reconeix que l'aposta del Govern és "complicada, genera maldecaps" i els obliga a ser "molt cauts" per no entrar en "contradiccions"

Ara
2 min
Oriol Pujol, el nou secretari general de CDC, a 'Els matins' de TV3

BarcelonaOriol Pujol admet que l'estratègia més pregonada pel Govern, la famosa geometria variable, podria quedar esgotada abans del previst. En la primera entrevista als mitjans després d'assumir la secretaria general de Convergència Democràtica, Pujol ha reconegut a 'Els matins', de TV3, que la geometria variable "potser no donarà més de si". "És complicada, genera maldecaps i ens obliga a ser molt cauts per no entrar en contradiccions", ha dit Pujol, que ha recordat que les legislatures comencen d'una manera i poden acabar "d'una altra". D'aquesta manera ha deixat entreveure una certa inclinació per enfortir les relacions amb ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convergència Democràtica va tancar aquest diumenge el seu setzè congrés, el més sobiranista de la història del partit i en el qual Oriol Pujol es va erigir com el nou secretari general dels nacionalistes en prendre el relleu del president de la Generalitat, Artur Mas, nou president del partit.

En l'entrevista d'aquest dilluns, Pujol ha matisat la diferència que, segons el partit, hi ha entre 'independència' i 'estat propi', un concepte que vol defugir l'estructura "clàssica" d'independència per situar-se en la postura del catalanisme sobiranista "d'avui": nació més estat. En aquest sentit, el nou responsable de l'acció política de CDC assegura que Catalunya necessita estructures d'estat per garantir la nació, i assenyala que el plantejament cap a un estat propi ha de ser gradual: primer, Hisenda pròpia –és a dir, pacte fiscal–, com a eix principal per articular la resta d'instruments d'estat.

En aquesta línia, Pujol assegura que "no" deixaran de fer preguntes al govern espanyol per reivindicar "el que ens pertoca", i situa el pacte fiscal com a màxima prioritat "irrenunciable" i com a arma per advertir: "Si no, ja deixem intuir quin camí emprendrem". En aquest sentit, en una entrevista posterior a 'El matí de Catalunya Ràdio', Pujol ha advertit que el "bon" acord és el que ha de canviar el model de finançament, i ha assegurat que "no" ens podem conformar amb un "talonet".

El nou secretari general de CDC situa el 2012 com "l'any crucial" per assolir l'autonomia fiscal de Catalunya, i adverteix: "Una Hisenda pròpia no és anticonstitucional, com no ho són el concert econòmic basc i navarrès".

stats