Política 22/12/2014

Pablo Iglesias: "No estic d'acord que Catalunya marxi d'Espanya, però a Podem hi caben totes les opcions"

El secretari general de Podem defensa "que s'obri el cadenat del 78" en una entrevista a 'Els matins', de TV3

Ara
3 min

Barcelona"Estem d'acord amb el dret a decidir i no volem que Catalunya marxi d'Espanya. A Podem hi caben totes les posicions, el si-si, el si-no i el no, som demòcrates. L'opció del partit és el dret a decidir", ha dit el líder de Podem en una entrevista amb Lídia Heredia a 'Els matins', de TV3, l'endemà del míting massiu al Pavelló de la Vall d'Hebron.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias també ha fet referència a les seves crítiques a la CUP al míting: "David Fernández és el polític català que més admiro, però la seva formació ha adoptat el camí d'una aliança amb Artur Mas", en referència a l'abraçada de Fernández amb Artur Mas el 9-N. "Jo també assumeixo les crítiques quan aplaudeixo el Papa al Parlament Europeu", ha explicat el líder de Podem, i també ha destacat la negativa de la CUP a signar la querella amb Podem i Guanyem: "Què passa: amb Villarejo, no, però amb Mas, sí?, cadascú ha de ser responsable de les seves decisions polítiques". Iglesias ha revelat que després del míting va intercanviar missatges per WhatsApp, amb Fernández amb un contingut "emotiu". No ha descartat un acord amb la CUP i ha dit que tindrà "la mà estesa" per als qui vulguin defensar "la ruptura i el canvi polític des de baix, i això suposa situar el PP, el PSOE i CIU com a adversaris polítics. "Nosaltres ens enfrontarem a CiU. Entenc que altres hi vulguin pactar, però nosaltres no pactem amb Mas i si hi ha eleccions a Catalunya sortirem a guanyar", ha reblat.

El secretari general de Podem s'entrevistarà aquest dilluns amb Ada Colau, cara visible de Guanyem Barcelona, i ha dit que "no he ocultat la meva preferència per ella, però haig de respectar el procés complex que s'està donant".

Iglesias ha apostat pel canvi a les eleccions de l'any vinent a Catalunya i Espanya. "Si el 2014 ha estat el del final de la resignació, el del 2015 pot ser l'any del canvi, a Espanya i a Catalunya".

Tot i la insistència de les preguntes d'Heredia, Iglesias ha mantingut l'ambigüitat sobre la qüestió catalana. "És evident que a Catalunya hi ha un conflicte amb Espanya i els demòcrates ho hem d'assumir. El futur dels catalans l'han de decidir els catalans, i això no es pot fer amb CIU, que té les seus embargades i un líder històric amb comptes a Andorra. Cal fer un procés constituent en què es pugui parlar del dret a decidir sobre tot, perquè la paraula 'sobirania' no té a veure només amb les banderes, sinó també amb la privatització dels hospitals".

Iglesias ha defensat que cal "obrir el cadenat del 78, el conjunt d'institucions jurídiques a l'estat espanyol que impedeixen l'exercici de la sobirania als catalans i al conjunt dels espanyols. No hi ha sobirania sense democràcia". També ha reconegut la realitat plurinacional d'Espanya. "Espanya es un país de països, un país de nacions amb diferents llengües. Catalunya és una nació i si la majoria de catalans vol una relació diferent amb la resta de l'Estat hi ha moltes fórmules per articular-ho. Hi ha moltes maneres de relacionar-se". I ha afegit: "En un procés constituent totes les opcions han d'estar sobre la taula. Però nosaltres no reconeixem CiU com a actor polític crucial per parlar de sobirania. Si les decisions les pren el BCE o la 'troica' i si Merkel truca a Rajoy i el posa ferm no valen banderes de cap color".

Sobre possibles aliances de govern, Iglesias ha dit que després de les eleccions, "si no arribem a la majoria absoluta, veurem els qui estan pel canvi", i s'ha mostrat confiat que a Grècia Syriza guanyarà les eleccions i que previsiblement "proposarem una gran aliança als qui pensen que les coses es poden fer d'una altra manera". També ha dit que "IU ha estat al costat de la sobirania popular" i que "moltes de les seves propostes m'agraden".

En la tertúlia amb els convidats, Iglesias ha respost a Francesc-Marc Álvaro que insistia en la tradició de pactes transversals del catalanisme que "no oblida la traïció de Francesc Cambó al moviment obrer català". També ha respost a Xavier Grasset que "no hi ha servei d'ordre en els actes de Podem per controlar que ningú porti banderes", i no ha aclarit si els diputats de Podem s'hauran de sotmetre a la disciplina de vot de l'assemblea: "Faran el que la gent els digui que han de fer". Sobre política fiscal ha dit que "els autèntics lladres porten vestit i corbata".

stats