Política 20/06/2020

Paluzie torna a ser reelegida presidenta de l'ANC amb un suport incontestable del 85% dels nous secretaris

David Fernàndez, del sector afí a Canadell, obté la vicepresidència de l'entitat

Xavi Tedó
2 min
Elisenda Paluzie, David Fernández, Patrícia Sierra i Carles Xavier Gómez

BarcelonaElisenda Paluzie ha tornat a ser reelegida avui presidenta de l'ANC després d'obtenir el 85,1% dels vots dels 74 nous secretaris nacionals que van ser escollits diumenge passat i que han participat en la votació telemàtica. En un ple telemàtic, la màxima responsable de l'entitat independentista ha aconseguit el suport de 63 dels nous membres de la direcció, mentre que Montse Soler, del sector afí al president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i principal rival de Paluzie, només ha obtingut l'aval de 10 secretaris (13,5%). Només un secretari ha votat en blanc i ha descartat així les dues principals candidates en una votació en què un altre membre no hi ha participat i dos més encara estan pendents de ser escollits. Després de la seva victòria incontestable a les urnes el cap de setmana passat, amb 6.078 vots, mil més dels que va obtenir ara fa dos anys i vuit-cents més que el segon candidat, Antonio Baños, Paluzie revalida el mandat per dos anys més.

Paluzie farà tàndem amb David Fernàndez, un altre membre del bloc vinculat a Canadell, que ha sigut escollit vicepresident. El fins ara vicepresident del Cercle Català de Negocis i secretari nacional de l'ANC ha sumat 51 vots a favor i el 68,9% dels vots emesos. Salvador Vergés ha rebut el suport de 13 secretaris amb un 17,6% dels vots emesos i ha quedat en segona posició, mentre que 10 membres de la nova direcció han optat pel vot en blanc. Ara caldrà veure com funciona aquesta bicefàlia, tenint present la pugna que hi ha hagut en aquestes eleccions entre l'actual direcció i el sector que ha avalat Canadell, que s'ha mostrat molt crític amb la tasca de Paluzie per no pressionar prou els partits.

Fa dos anys, el 24 de març del 2018, Paluzie s'imposava a les últimes eleccions de l'ANC per prop de 2.000 vots respecte al segon classificat, l'aleshores cofundador del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell, en una pugna que s'ha tornat a reobrir ara, però no directament entre ells dos, sinó amb Soler, impulsora de la campanya de l'ANC Eines de País, que va catapultar Canadell a la presidència de la Cambra, com a oponent.

Paluzie ha apuntat que aquest secretariat serà l'encarregat de "complir amb el full de ruta aprovat en la darrera assemblea" en què demana treballar perquè l'independentisme superi el 50% dels vots i activar la via unilateral per fer efectiva la declaració d'independència. "A aquest secretariat li toca començar a fer accions i projectes que portin a aquest objectiu", ha manifestat en una roda de premsa des de la seu de l'entitat, acompanyada dels nous càrrecs. Patricia Sierra és la nova secretària amb 60 vots (82,2%) i el nou tresorer és Carles Xavier Gómez, que ha estat elegit amb 53 vots (73,6%).

Paluzie també ha assegurat que l'altra tasca que duran a terme serà la pressió als partits independentistes, amb qui ha sigut especialment crítica per la manca d'unitat. D'altra banda, ha assegurat que caldrà tornar a mobilitzar-se als carrers i preparar-se per l'escenari de lluita no violenta i resistència per a reforçar la declaració d'independència "quan arribi".

stats