El paper de l'ICF amb les fiances tensa les relacions entre ERC i JxCat

Els dos partits es fan responsables del canvi de criteri sobre el paper de l'institut

2 min
El vicepresident Jordi Puigneró i el president Pere Aragonès aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaEl paper de l'Institut Català de Finances (ICF) amb les fiances del Tribunal de Comptes ha revifat les tensions entre els dos socis de Govern, ERC i JxCat. És cert que, en públic, el president Pere Aragonès i el conseller Jaume Giró han dissimulat la polèmica, però entre bambolines els dos partits han tornat a enredar-se amb les acusacions creuades habituals. L'esquema del conflicte és el convencional: cada partit fa responsable a l'altre de la rectificació que hi hagut al Govern amb l'ICF. És a dir, JxCat acusa ERC de ser l'escull perquè en un primer moment és descartés que l'ICF es fes càrrec de les fiances del Tribunal de Comptes i els republicans repliquen que és el partit de Carles Puigdemont qui tenia dubtes d'involucrar la institució financera en aquest qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Junts asseguren que la setmana passada la cúpula de l'ICF -designada en l'etapa en què Aragonès pilotava Economia i encara pendent de renovació- va mostrar reticències al conseller a l'hora d'implicar-se en l'operació d'avals si no hi havia una entitat bancària també involucrada. Unes reticències que Giró va entomar i que va evitar detallar en la compareixença pública que va fer dimarts. Tanmateix, l'estat d'ànim canvia quan dimarts cap al tard diversos mitjans publiquen, citant fonts d'ERC, que la responsabilitat de no fer jugar l'ICF era de JxCat. "És d'una deslleialtat", es queixaven aquest dimecres algunes veus de Junts al Parlament. "Si ara diuen que es pot fer, ho fem", afirmaven fonts de Junts, que lamentaven que s'hagi volgut presentar la decisió com una marxa enrere de Giró. Des del partit de Puigdemont també es retreu a ERC que no s'hagi actuat abans des d'Economia, que fins fa poc pilotava Aragonès, per ajudar els encausats per diferents causes del Procés.

Fonts d'Esquerra ofereixen la versió contrària. Asseguren que és la conselleria d'Economia qui dimarts "no veu clar" involucrar l'ICF i que és aquella mateixa nit que des de la part d'Esquerra s'insisteix a Giró que recapaciti i accepti que l'institut s'encarregui de les fiances sense més objeccions. Els republicans asseguren que el seus membres a la cúpula de l'entitat financera -dos de rellevants, com Albert Castellanos, ex mà dreta d'Aragonès, i Lluís Juncà, estret col·laborador d'Oriol Junqueras- no han qüestionat mai l'operació i la prova és que s'ha acabat fent així. Un dels motius per posar l'ICF al capdavant de l'operació és que li veien "molt poques possibilitats" que prosperés la via de que les fiances les assumissin les entitats sobiranistes, els partits i la Caixa de Solidaritat.

Una reunió per desencallar

Així, entre dimarts i dimecres es van succeir les converses dins de cada espai polític i entre les dues parts. La situació es va desencallar dimecres al matí en una reunió prèvia abans que la majoria dels presents desfilessin cap al ple del Parlament. La trobada ha sigut al més alt nivell amb presència dels conseller Giró i Puigneró per la part de JxCat, i amb la d'Aragonès, Sergi Sabrià -cap de l'oficina del president- i el mateix Castellanos, entre altres noms. Allà s'ha tancat que l'ICF actuï, però això no ha aconseguit calmar els nervis.

stats